Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Italia: Curtea de Casaţie i-a dat dreptate premierului Matteo Renzi

matteo renzi

Înalta Curte de Casaţie din Italia a dat verde, luni, pentru organizarea unui referendum despre care premierul Matteo Renzi afirmă că va garanta stabilitatea politică şi de care depinde viitorul său politic, relatează Reuters. Renzi a declarat că va demisiona dacă alegătorii nu vor aproba modificările la Constituţie care, speră el, vor pune capăt sistemului politic nesigur din Italia ce a împiedicat toate guvernele să aibă un mandat complet după cel de-al Doilea Război Mondial.

Este o miză politică imensă pentru liderul de centru-stânga, în condiţiile în care sondajele de opinie arată că mulţi dintre cei 50 de milioane de alegători sunt încă nehotărâţi, iar campania 'NU' se pare că este pe cale să câştige teren în campania care se anunţă strânsă. Acum, după ce Curtea de Casaţie a validat cele peste 500.000 de semnături necesare pentru ca referendumul să fie organizat, guvernul dispune de o perioadă de 60 de zile pentru a stabili o dată pentru consultarea populară, probabil între octombrie şi decembrie anul acesta. Reforma dorită de Renzi, pe care ambele camere ale parlamentului au aprobat-o în aprilie, ar reduce numărul senatorilor de la 315 la 100 şi ar elimina competenţele camerei superioare asupra bugetului şi capacitatea sa de a da jos un guvern. În schimb, camera superioară ar avea control asupra problemelor locale, mai degrabă decât a celor naţionale.

Aceasta ar spori puterile guvernului central, reducând puterile celor 20 de regiuni ale Italiei pe probleme precum mediul, transportul şi energia. Împreună cu un nou sistem de vot pentru camera inferioară, modificările ar trebui să facă în cele din urmă din Italia o ţară guvernabilă, susţine premierul Renzi. Partidele de opoziţie, precum Liga Nordului (antiimigraţie), afirmă că aceste modificări vor înlătura controalele democratice puse în aplicare după război pentru a preveni apariţia unui alt dictator precum conducătorul fascist al Italiei, Benito Mussolini.

Referendumul ar putea avea loc după ce parlamentul aprobă bugetul pentru 2017 al cărui proiect urmează să fie prezentat pe 20 octombrie. Aprobarea de către ambele camere ale parlamentului ar dura aproximativ o lună, notează sursa citată, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.