Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reforma legislației penale care a provocat proteste în ultimele săptămâni, adoptată de Parlamentul Slovaciei

Facebook
parlament slovacia

Parlamentul slovac a adoptat joi, în procedură accelerată, reformele ce prevăd desfiinţarea unui departament special de investigaţii ce gestiona infracţiunile la nivel înalt şi scăderea pedepselor pentru infracţiunile de ordin financiar, pe fondul protestelor şi al îngrijorărilor Comisiei Europene, informează Rador Radio România.

Guvernul premierului Robert Fico, ajuns la putere în octombrie, pentru a patra oară, a argumentat că reformele sunt necesare pentru a pune capăt aşa-numitelor excese din cadrul Biroului Procurorului Special şi lipsei de obiectivitate cu privire la partidul SMER-SSD, acum la guvernare, "Guvernul anterior a perturbat principiile statului de drept şi a încălcat drepturile omului", a declarat în parlament deputatul SMER Tibor Gaspar, fost ofiţer de poliţie, care era subiectul unor anchete în desfăşurare.

Modernizarea codului penal

Guvernul afirmă că aceste reforme modernizează codul penal prin reducerea pedepselor lungi de închisoare în favoarea unor sancţiuni alternative. Preşedinta Zuzana Caputova a semnalat imediat că va încerca să oprească aceste reforme, posibil printr-un veto sau o contestaţie în instanţă. Opoziţia şi zeci de mii de slovaci care au protestat în întreaga ţară în ultimele săptămâni, afirmă că aceste modificări îi vor proteja pe aliaţii politici şi de afaceri ai lui Fico de anchete. Legea constituie o "amnistie monstruoasă" pentru acel cerc, a declarat deputatul Michal Sipos, din partidul Slovensko, din opoziţie.

Comisia Europeană a solicitat în decembrie guvernului să nu accelereze aceste reforme şi a ridicat îngrijorări în legătură cu unele dintre acestea, inclusiv privind continuitatea investigării corupţiei la nivel înalt şi protecţia fondurilor europene, conform unei scrisori trimise guvernului slovac.

Un oficial al UE a declarat joi că îngrijorările Comisiei se menţin şi s-ar putea ajunge la posibile acţiuni în instanţă şi consecinţe bugetare, după cum s-a procedat în ultimii ani în cazul Poloniei şi al Ungariei. Guvernul afirmă că a consultat UE în legătură cu reformele şi a făcut unele modificări de ultim moment la propunerile iniţiale, însă nu este clar dacă acestea vor înlătura preocupările.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.