DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Reformele' baronului Bolojan: Revista în care a debutat Mihai Eminescu, în pericol după 155 de ani de existenţă

bolojan

Ilie Bolojan, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, continuă "reformele" în instituţiile subordonate, prin reorganizări şi concedieri. Consilierii județeni au de votat luni noua organigramă a Bibliotecii Județene din care au fost desfiinţate două filiale, 17 posturi ocupate, dar în care sunt incluse redacțiile "Familia" și "Varad".

Potrivit bihon.ro, marți se votează și desființarea personalității juridice distincte a revistelor "Familia" și "Varad" și transformarea lor în compartimente în structura Bibliotecii Județene. Organigrama nouă pentru "Familia" conține un redactor șef, trei de redactori și un secretar de redacție. Se desființează postul de director general, un post de redactor, unul de contabil, unul de referent secretariat și unul de curier.

Revista "Familia" a fost înfiinţată de Iosif Vulcan în 1855 şi nici măcar comuniştii nu au îndrăznit să o desfiinţeze. Mihai Eminescu debuta ca poet pe 25 februarie 1866, în revista "Familia", cu poemul „De-aş avea“. Prima poezie semnată de Eminescu a fost primită cu entuziasm de directorul revistei, Iosif Vulcan, care i-a şi schimbat numele din Eminovici în Eminescu. Printre colaboratorii revistei "Familia" au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron și Nicolae Densușianu, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu.

O petiţie online semnată în 24 de ore de peste 1200 de persoane cere Consiliului Judeţean Bihor revenirea asupra deciziei de a desfiinţa reviste.

"Subsemnații protestează împotriva intenției Consiliului Județean Bihor de a submina autonomia revistelor Familia și Várad din Oradea și a le transforma într-o secție a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, eliberînd din funcție mai mulți angajați. Ei consideră că revistele culturale Familia și Várad sunt instituții deosebit de importante atît în ceea ce privește județul Bihor, cît și în ceea ce privește cultura din România. Ambele sunt prestigioase, ambele au un colectiv inteligent, cult și deschis. Dar chiar dacă ele n-ar fi cum sunt, se ridică întrebarea: oare de ce ar trebui desființate două reviste culturale în mijlocul pandemiei; două instituții al căror buget nu înseamnă niște sume exorbitante, mai mult, ale căror încasări planificate fuseseră atinse", se arată în textul petiţiei.

Ilie Bolojan a recurs la reorganizări şi concedieri imediat după instalarea în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Fost primar al municipiului Oradea, Bolojan a avut o strategie asemînătoare şi ca primar. După preluarea funcţiei, în 2008, a urmat un an în care numărul angajaţilor Primăriei Oradea a scăzut, însă la predarea mandatului, în 2020, Primăria Oradea are un număr aproape dublu de angajaţi faţă de situaţia din 2008.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.