Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Refugiaţii din Berlin, cazaţi în sediul fostei poliţii secrete comuniste

refugiati imigranti

Berlinul a deschis un adăpost în fostul sediu al Stasi, fosta poliţie secretă comunistă din Germania de Est, într-un efort de a face faţă afluxului masiv de solicitanţi de azil, potrivit presei germane, relatează AFP în pagina electronică, citată de Mediafax.

Aproximativ 500 de persoane, majoritatea din Siria, Irak şi Afganistan, au fost cazate începând de vineri în aripa spionajului extern a fostului sediu impozant al Ministerului pentru Securitatea Statului, potrivit Berliner Zeitung. Până la 900 de persoane urmează să fie găzduite aici, temporar.

"Camerele vor fi folosite, în sfârşit, pentru ceva semnificativ", a declarat Ruediger Kunz, un purtător de cuvânt al Crucii Roşii Germane (DRK), citat de ziar.

Imobilul de birouri era odinioară fieful legendarului şef de reţea de spionaj Markus Wolf. Supranumit "Omul fără faţă", deoarece serviciile occidentale de informaţii nu au avut mult timp nici măcar fotografia sa, Wolf a condus timp aproape trei decenii una dintre cele mai temute reţee de spionaj din lume.

Aripa lui Wolf a fost folosită de către compania naţională feroviară Deutsche Bahn în anii '90, dar era pustie de câţiva ani, potrivit Tagesspiegel.

Până la şase persoane urmează să doarmă, în paturi suprapuse, în fiecare birou din această aripă, unde azilanţii pot petrece trei luni, înainte să fie cazaţi mai mult sau mai puţin permanent.

Sediul principal al Stasi, în care enorma agenţie păstra un număr vast de dosare despre cetăţeni est-germani, va rămâne muzeu, potrivit Berliner Zeitung.

Autorităţile germane se străduiesc să găsească paturi pentru până la un milion de solicitanţi de azil, aşteptaţi în ţară doar anul acesta. Emblematicul Aeroport Tempelhof, construit de către nazişti, devenit ulterior scena Berlin Airlift, a fost transformat de asemenea, în octombrie, în adăpost temporar, la fel ca o aripă a unui fost lagăr nazist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.