Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regatul Unit: guvernul nu are nicio intenţie de a relaxa Brexitul, asigură Sunak

bbc.com
Rishi Sunak, ministru finanțe, Marea Britanie

Guvernul britanic nu are nicio intenţie de a relaxa Brexitul pentru a face o apropiere de Uniunea Europeană, a dat asigurări luni prim-ministrul Rishi Sunak, a doua zi după ce informaţii de presă lăsau să se înţeleagă că Londra ar putea căuta să-şi strângă legăturile cu UE.

"Lăsaţi-mă să spun fără echivoc legat de asta (...). Regatul Unit nu va căuta nicio relaţie cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legile UE", a declarat Rishi Sunak într-o conferiţă a principalei organizaţii patronale din ţară, la Birmingham, relatează la Libre Belgique preluat de Rador.

"Am votat pentru Brexit. Cred şi ştiu că Brexitul poate aduce şi aduce deja importante beneficii şi oporunităţi pentru ţară" a adăugat el, referindu-se la preluarea controlului asupra imigraţiei de către Regatul Unit de la ieşirea din UE sau la acordurile comerciale semnate cu alte ţări.

Această apărare a Brexitului are loc a doua zi după informaţii de presă potrivit cărora Londra ar căuta să-şi strângă legăturile cu Bruxellesul, la trei ani după ce a părăsit Uniunea Europeană.

Potrivit "Sunday Times", "membri ai guvernului plănuiesc să pună Marea Britanie pe calea unei relaţii similare cu cea a Elveţiei cu Uniunea Europeană". O iniţiativă care ar fi "destinată să întărească legăturile economice" cu Uniunea Europeană.

Duminică, un purtător de cuvânt al guvernului a negat deja existenţa unui asemenea proeict, calificând articolul drept "categoric fals".

Luni, secretarul de stat pentru imigraţie, Robert Jenrick, a insistat de asemenea pe faptul că Regatul Unit are de acum "o poziţie bine definită" privind relaţiile sale cu Bruxellesul, cu acordul de ieşire din UE încheiat în 2019.

În virtutea acestui acord, Regatul Unit a ieşit din piaţa unică, chiar dacă schimburile comerciale continuă să fie în mare măsură scutite de taxe vamale, a pus capăt libertăţii de mişcare şi nu mai contribuie financiar la UE.

"Aceste principii fundamentale sunt cele care guvernează relaţiile noastre pe viitor", a afirmat dl Jenrick pe Sky News.

Afirmaţiile făcute săptămâna trecută de ministrul de finanţe, Jeremy Hunt, care a arătat că vrea să vadă "marea majoritate" a barierelor vamale abolite între ţara sa şi UE au suscitat şi întrebări în rândurile conservatorilor eurosceptici privind intenţia guvernului.

Dificultăţile economice şi financiare actuale ale Regatului Unit fac să apară din ce în ce mai multe critici privind efectele Brexitului, în vreme ce organismul însărcinat cu previziunile economice (OBR) a estimat săptămâa trecută că Brexitul a avut "un impact negtiv important" asupra schimburilor comerciale ale ţării.

Potrivit unui sondaj YouGov, 56% dintre britanici estimează acum că Brexit a fost o greşeală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.