Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regatul Unit se confruntă cu o recrudescenţă a rujeolei

Ro Health Review
rujeola

Regatul Unit se confruntă cu o recrudescenţă a rujeolei

Autorităţile britanice din domeniul sănătăţii au lansat vineri un apel la acţiune în faţa unei recrudescenţe a rujeolei, atribuită scăderii acoperirii vaccinale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Din 2010, această boală virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicaţii fatale şi care se răspândeşte pe calea aerului, a fost considerată eliminată în 2016, 2017 şi 2021 în Regatul Unit.

Însă datele publicate la începutul acestei săptămâni de Agenţia britanică pentru securitate sanitară (UKHSA) arată 198 de cazuri confirmate şi 104 cazuri probabile între sfârşitul lunii octombrie 2023 şi jumătatea lunii ianuarie 2024 în regiunea West Midlands, dintre care 80% au fost înregistrate în oraşul Birmingham.

Oamenii "au uitat ce este rujeola", a declarat vineri dimineaţă la BBC directoarea UKHSA, Jenny Harries, care a făcut apel la părinţi să verifice dacă copiii lor au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.

Doar aproximativ 85% dintre copiii britanici care merg la şcoală au primit două doze de vaccin, a subliniat ea, o rată care scade până la 81% în unele zone din West Midlands, în timp ce autorităţile sanitare din Regatul Unit au ca obiectiv atingerea pragului de 95%.

"Avem nevoie de un apel la acţiune la nivelul întregii ţări", a adăugat Jenny Harries.

O evaluare a riscurilor a evidenţiat în iulie 2023 că până la 20% dintre copiii care intrau la şcoală în Londra nu erau vaccinaţi. Din fericire, multe familii şi-au manifestat interesul în această chestiune şi copiii lor au fost vaccinaţi între timp, însă ratele sunt încă scăzute", a declarat Jenny Harries.

"Se întâmplă destul de frecvent", subliniază ea, "ca atunci când riscul este perceput ca fiind dispărut, preocuparea de a fi vaccinat să scadă", chiar dacă este vorba despre o "boală gravă".

De asemenea, ea le-a atras atenţia membrilor comunităţii musulmane că există deja pe piaţă un vaccin fără derivate din carne de porc.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit 56 de milioane de decese între 2000 şi 2021.

În 2021, numărul deceselor cauzate de această boală a fost estimat la 128.000 la nivel mondial, în principal la copiii sub cinci ani nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi.

În 2022, 83% dintre copiii din lume au primit o doză de vaccin împotriva rujeolei înainte de a împlini vârsta de un an, cea mai mică rată înregistrată după anul 2008, potrivit OMS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.