Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regatul Unit va restitui Irakului și Afganistanului artefacte scoase ilegal din cele două țări

ceicunoi.wordpress.com
artefacte

Mai mute artefacte furate din Irak şi Afganistan şi recuperate de Regatul Unit vor fi restituite ţărilor de origine după ce au fost expertizate de British Museum, anunţat luni muzeul din Londra, potrivit AFP, potrivit agerpres.ro.

"British Museum a colaborat foarte mult cu autorităţile vamale britanice, Scotland Yard şi alte autorităţi guvernamentale pentru identificarea şi restituirea obiectelor furate din Irak şi Afganistan în timpul conflictelor recente, iar acestea sunt doar câteva exemplare minunate", a explicat jurnaliştilor Hartwig Fischer, directorul British Museum.

Este vorba despre sculpturi din Gandhara (vechea denumire a unei regiuni din nord-vestul Pakistanului) exportate în mod ilegal de Afganistan şi capturate de autorităţile britanice în septembrie 2002, precum şi de tăbliţe din argilă datând dintr-o perioadă cuprinsă între secolele al VI-lea şi al IV-lea î.Hr., capturate în februarie 2011. Pe aceste mici tablete cu dimensiunile de câţiva centimetri se află 154 de texte cu scris cuneiform, care includ litere, un text matematic şi scrieri economice.

Cele mai multe dintre acestea provin din regiunea Irisagrig, un sit arheologic jefuit considerabil după invazia americană în Irak şi fuga lui Saddam Hussein în 2003. Tăbliţele vor merge către muzeul naţional din Irak aflat la Bagdad.

Printre sculpturi, figurează un bust al unui Bodhisattva (Buddha) realizat din şist de culoare gri şi nouă capete sculptate din argilă pictată, datate dintr-o perioadă cuprinsă între secolele al IV-lea şi al VI-lea. Aceste obiecte preţioase au fost trimise în mod fraudulos din Afganistan în două cutii din lemn pe aeroportul Heathrow, fapt care a atras atenţia autorităţilor.

"Cu permisiunea muzeului naţional din Afganistan, vom expune câteva dintre acestea la British Museum înainte să fie restituite prin intermediul ambasadei", a declarat Fischer.

În acelaşi timp, muzeul a dezvoltat un proiect colaborativ alături de organizaţii care se ocupă de antichităţi, colecţionari sau vânzători de artă vizând identificarea şi restituirea obiectelor sustrase din Egipt sau Sudan. Anul trecut, aproape 700 de obiecte provenite din aceste două ţări au fost identificate prin intermediul acestui program.

Frecventat de peste 6 milioane de vizitatori în sezonul 2018-2019, British Museum deţine piese inestimabile, unele dintre acestea fiind revendicate de ţările de origine ca în cazul Pietrei din Rosetta, de către Egipt sau Frizele Partenonului, revendicate de Grecia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.