Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Charles al III-lea, față în față cu prima mare provocare: Regatul i se poate rupe anul viitor

metro.co.uk
Charles

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon este încrezătoare că un al doilea referendum privind independența Scoției față de Marea Britanie ar putea avea loc în octombrie anul viitor, a declarat ea duminică, potrivit Reuters și Mediafax.

Cea mai înaltă instanță britanică va începe marți să analizeze argumentele pentru a permite organizarea unui referendum de secesiune fără aprobarea premierului britanic Liz Truss și a guvernului său.

În cadrul unui plebiscit din 2014, aprobat de guvernul britanic, scoțienii au respins independența cu 55%-45%. Cu toate acestea, Partidul Național Scoțian susține că votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, organizat doi ani mai târziu, a schimbat situația în totalitate.

Nicola Sturgeon anunță că, deoarece alegătorii au susținut partidele pro-independență în alegerile pentru parlamentul scoțian de anul trecut, a existat un mandat pentru ca acestea să prezinte un proiect de lege pentru organizarea unui nou referendum pe 19 octombrie 2023.

Ea s-a declarat încrezătoare într-un verdict favorabil.

„Da, sunt încrezătoare că acest lucru se poate întâmpla. Să așteptăm și să vedem ce spune instanța. Sunt încrezătoare că Scoția va deveni independentă", a declarat Sturgeon la BBC TV.

Premierul Sturgeon a promis că o înfrângere la Curtea Supremă ar însemna că partidul său va lupta la următoarele alegeri la nivel britanic, care vor avea loc în 2024, doar pe o platformă privind independența Scoției, ceea ce ar face din aceasta un referendum „de facto".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.