Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Charles al III-lea primește un roman ecologist premiat cu Goncourt și o medalie de la președintele Macron

cnn.com
regele charles

Preşedintele francez Emmanuel Macron îi va oferi miercuri regelui Charles al III-lea o ediţie originală a romanului "Racines du ciel", de Romain Gary, precum şi o medalie în semn de omagiu pentru lupta pe care suveranul britanic o duce de mai multe decenii în favoarea protejării mediului înconjurător, a anunţat biroul de presă de la Palatul Élysée, informează AFP.

Acel roman, care a fost recompensat cu prestigiosul premiu literar decernat de Academia Goncourt în 1956, are o acţiune plasată în Africa şi o temă centrală ce vizează "protejarea planetei şi, în special, a elefanţilor", a precizat Preşedinţia franceză, confirmând o informaţie dezvăluită de cotidianul Le Parisien, conform agerpres.

Cadoul reflectă "cooperarea îndelungată dintre preşedintele Republicii Franceze şi regele Charles în favoarea biodiversităţii", a subliniat biroul de presă de la Palatul Élysée.

În timpul COP26 de la Glasgow, în noiembrie 2021, cei doi lideri au prezidat o reuniune dedicată "Great Green Wall", un vast program de dezvoltare în Sahel ce vizează combaterea efectelor generate de schimbările climatice şi de deşertificare.

Romain Gary, scriitor francez de origine rusă, a avut legături şi cu Regatul Unit. El s-a alăturat forţelor franceze care luptau în Africa de Nord în Al Doilea Război Mondial şi, apoi, la Londra la începutul anului 1943, unde a revenit ca diplomat în 1955.

Preşedintele Franţei îi va înmâna suveranului britanic şi o medalie din aur, fabricată în atelierele Monetăriei din Paris şi concepută de specialistul în gravură Joaquin Jimenez, pentru a celebra urcarea sa pe tron şi prietenia franco-britanică.

Aversul medaliei îl prezintă pe regele Charles al III-lea în uniforma sa tradiţională a Marinei Regale. Pe revers, Highgrove House, reşedinţa personală a regelui britanic, este reprezentată în semn de omagiu pentru interesul său deosebit faţă de mediul înconjurător.

Regele Charles al III-lea va planta şi un stejar oferit de Domeniul Palatului Versailles, miercuri după-amiază, în grădina Ambasadei Regatului Unit în Franţa. Acest cadou simbolizează, de asemenea, lupta comună a preşedintelui francez şi a regelui britanic pentru conservarea naturii, a precizat biroul de presă de la Palatul Élysée.

Charles al III-lea începe miercuri o vizită de stat de trei zile în Franţa, ce va fi marcată de solemnitate şi fast, pentru a celebra relansarea prieteniei franco-britanice după turbulenţele cauzate de Brexit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.