Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Charles al III-lea va reutiliza obiecte vestimentare istorice în scopul promovării sustenabilităţii

townandcountrymag.com
regele charles

Regele Charles al Marii Britanii, care a dedicat mulţi ani campaniilor pentru promovarea sustenabilităţii şi împotriva risipei, va reutiliza obiecte vestimentare purtate anterior de predecesorii săi, printre care mama şi bunicul său, cu prilejul ceremoniei de încoronare din 6 mai, informează Reuters.

Charles, în vârstă de 74 de ani, va fi încoronat la Westminster Abbey din Londra pe 6 mai, într-o ceremonie grandioasă în cadrul căreia va purta sau îi vor fi înmânate obiecte vestimentare de gală încărcate de simbolism religios şi istoric, potrivit Agerpres.

Multe dintre aceste piese, cum ar fi coroanele şi sceptrele, au o vechime de secole, dar Charles va refolosi unele ţinute folosite la ceremonii de încoronare încă din 1821 ''în interesul sustenabilităţii şi al eficienţei'', a precizat luni Palatul Buckingham.

Printre piesele vestimentare refolosite se numără mănuşa pentru încoronare, confecţionată pentru bunicul lui Charles, George al VI-lea.

''Avem acest rege minunat, adeptul sustenabilităţii, ecologist, care refoloseşte un obiect în loc să comande o mănuşă nouă'', a spus Deborah Moore, directoarea executivă a atelierului Dents, care a confecţionat mănuşa cu broderie din aur folosită la încoronarea lui George al VI-lea din 1937.

''Este vorba de asemenea şi de puţină tradiţie, o privire retrospectivă în trecut pentru regele nostru foarte modern'', a spus Moore, a cărui firmă a confecţionat de asemenea mănuşa pentru încoronarea din 1953 a mamei lui Charles, regina Elisabeta a II-a.

În timpul ceremoniei, mănuşa, confecţionată din piele albă şi brodată cu fir metalic aurit, este plasată deasupra mâinii drepte a monarhului, ca o aducere aminte că suveranul ar trebui să exercite colectarea taxelor cu blândeţe.

Charles va purta de asemenea obiecte purtate de bunicul său: ''Colobium Sindonis'', o tunică din pânză albă asemănătoare unei rochii, precum şi centura pentru sabie purtată de acesta, evitând confecţionarea uneia noi.

Alte obiecte vestimentare pe care Charles le va îmbrăca în timpul ceremoniei, ale cărei origini datează de acum 1.000 de ani de pe vremea predecesorilor normanzi, include ''supertunica'', o robă lungă cu mâneci lungi din mătase cu fir de aur, confecţionată pentru încoronarea regelui George al V-lea, străbunicul lui Charles, şi purtată ulterior de alţi monarhi printre care şi de Elisabeta a II-a.

Pe deasupra, va purta Mantia Imperială, realizată din pânză aurită şi confecţionată iniţial pentru încoronarea lui George al IV-lea în 1821.

''Sunt greu de purtat din cauza greutăţii'', a spus Caroline de Guitaut, custode adjunct al operelor de artă ale Regelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.