Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Charles și premierul Sunak se alătură slujbelor de comemorare a Zilei Armistițiului, după o zi de proteste

cnn.com
regele charles

Regele Charles şi premierul Rishi Sunak vor fi duminică în fruntea serviciilor de comemorare a britanicilor care au murit pe câmpul de luptă, încercând să unifice comunităţile după o zi de proteste la Londra, sâmbătă, când poliţia s-a ciocnit cu grupuri de extremă dreapta, relatează Reuters.

Comemorarea anuală a Zilei Armistiţiului din 11 noiembrie, care marchează sfârşitul Primului Război Mondial şi îi onorează pe cei ucişi în acţiuni militare, a fost marcată de controverse după ce un amplu marş pro-palestinian prin Londra a fost programat să înceapă două ore mai târziu.

Premierul Rishi Sunak declarase că este lipsit de respect să se organizeze mitingul de Ziua Armistiţiului, iar sute de contramanifestanţi din partea unor grupuri de extremă dreapta au apărut pentru a se opune demonstranţilor, ciocnindu-se cu poliţia. Au fost făcute în jur de 100 de arestări, potrivit news.ro.

Rishi Sunak a condamnat scenele de violenţă de sâmbătă şi a spus că evenimentul ar trebui să fie despre unitate. "Weekendul de comemorare este un moment în care trebuie să ne unim ca naţiune şi să ne amintim de cei care au luptat şi au murit pentru libertăţile noastre. Scenele inacceptabile de astăzi nu respectă memoria lor", a declarat el într-un comunicat transmis sâmbătă seara.

Aproximativ 10.000 de veterani şi 800 de membri ai serviciilor armate vor participa duminică la o slujbă la Cenotaf, memorialul de război din centrul Londrei, precizează un comunicat al guvernului.

Sunak a declarat că evenimentele recente ar trebui să fie o reamintire dură a faptului că pacea nu trebuie să fie considerată ca fiind de la sine înţeleasă, referindu-se probabil la războiul de o lună al Israelului cu Hamas, după ce militanţii din Gaza au atacat Israelul pe 7 octombrie şi au luat ostatici.

Guvernul a mai anunţat că veteranii programului de testare nucleară al Marii Britanii vor primi noi medalii în semn de recunoaştere a serviciilor lor speciale.

În prima sa slujbă de Ziua Comemorării la care va participa de la încoronarea din luna mai a acestui an, regele Charles va fi însoţit de membri ai familiei regale, de premier, politicieni de rang înalt, şefi din domeniul apărării şi lideri religioşi pentru a marca Armistiţiul Primului Război Mondial şi toate celelalte conflicte în care au fost implicate forţele britanice şi ale Commonwealth-ului, menţionează comunicatul de la Downing Street.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.