Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele emerit Juan Carlos şi-a încheiat a doua vizită în Spania de la plecarea în exil

Agerpres - Reuters
Juan Carlos I

Regele emerit Juan Carlos şi-a încheiat a doua vizită în Spania de la plecarea în exil.

Regele emerit Juan Carlos al Spaniei a plecat marţi din ţară după o vizită de şase zile, mult mai discretă decât prima de la plecarea în exil, relatează AFP.

Fostul suveran în vârstă de 85 de ani a urcat în jurul orei 09.00 GMT într-un avion pe aeroportul Vitoria din Ţara Bascilor, în nordul Spaniei, pornind spre Emiratele Arabe Unite, unde locuieşte din august 2020, informează Agerpres.

În ultimii trei ani, el a mai vizitat Spania o singură dată, în mai anul trecut.

Televiziunea publică spaniolă a prezentat imagini de la decolarea către Abu Dhabi. Avionul era acelaşi cu care fostul suveran sosise duminică de la Vigo, din provincia Galicia din nord-est, pentru consultaţii medicale la Vitoria.

În Galicia, Juan Carlos a stat pe coasta Atlanticului, la Sanxenxo, unde a avut loc în weekend o regată cu participarea velierului Bribon cu care a devenit campion mondial în 2017. El se antrenase joi şi vineri cu echipajul, dar nu a participat la competiţie, care a fost câştigată în cele din urmă de ambarcaţiunea respectivă.

În 2022, regele emerit a fost mult mai puţin discret, fiind aclamat de mulţime în acelaşi port. Presa spaniolă a afirmat că fiul său, actualul suveran Felipe al VI-lea, în favoarea căruia a abdicat în 2014, nu a fost prea încântat de publicitate.

Guvernul de stânga de la Madrid a comunicat atunci că Juan Carlos "a ratat o ocazie de a da explicaţii". "Explicaţii? Despre ce?" a replicat acesta prin intermediul presei.

De data aceasta, el s-a abţinut de la declaraţii publice şi a salutat jurnaliştii doar din automobilul cu care se deplasa.

AFP reaminteşte că Juan Carlos s-a mutat la Abu Dhabi în contextul unor dezvăluiri tot mai stânjenitoare despre traiul său luxos şi originea averii sale, la scurt timp după deschiderea unei anchete judiciare împotriva sa. El era suspectat de corupţie şi spălare de bani, într-un dosar care a fost închis de justiţia spaniolă în martie 2022. Tot fără rezultat au rămas ulterior alte două anchete, în care s-a ajuns la termenele de prescripţie şi s-a ţinut cont de imunitatea de care beneficiase ca şef al statului. Procurorii au evidenţiat însă "nereguli fiscale" ale lui Juan Carlos.

Chiar dacă nu mai are probleme legale, fostul suveran a rămas - apreciază AFP - cu o imagine pătată ireparabil, după decenii în care a fost foarte popular pentru rolul în tranziţia Spaniei către democraţie după dictatura lui Francisco Franco, încheiată în 1975.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.