'Regele patiseriei britanice', avertisment pentru cei care obișnuiesc să păstreze pâinea în frigider

Autor: Daniel Mihai Dragomir

Publicat: 28-10-2025 07:55

Article thumbnail

Sursă foto: low-fodmap.ro

Paul Hollywood, cunoscut drept „regele patiseriei britanice”, avertizează că pâinea nu trebuie păstrată niciodată la frigider, întrucât aerul rece îi extrage umiditatea, făcând-o să se întărească și să se învechească mult mai rapid, scrie simplyrecipes.com.

Pentru o păstrare corectă pe termen scurt, de aproximativ o zi, celebrul brutar recomandă ca pâinea să fie ținută pe blatul din bucătărie, într-o pungă de hârtie.

Această metodă menține un echilibru ideal între circulația aerului și păstrarea unei cantități optime de umiditate, esențială pentru ca pâinea să rămână proaspătă și coaja să-și păstreze textura crocantă.

Pentru depozitare mai lungă de o zi, e bine să înfușărăm  pâinea strâns în folie de plastic sai aluminiu. Paul Hollywood recomandă chiar și depozitarea la congelator, pentru că, spune el,  asta păstrează textura și gustul pentru o perioadă mai lungă.

O altă teorie

Un alt brutar cunoscut, de data aceasta american, Peter Reinhart vine cu o altă teorie. În funcție de tipul de pâine, diferă și depozitarea. 

„Depozitarea pâinii cu coajă crocantă este foarte diferită de depozitarea pâinii moi feliate, pentru care pungile de plastic sau folia de plastic sunt ideale”, a spus Reinhart.

„Pâinea cu coajă, care conține puțin sau deloc grăsime, își va pierde coaja crocantă și miezul cremos în câteva ore din cauza «retrogradării amidonului» . Adică amidonul gelatinizat și cremos din pâinea proaspăt coaptă se usucă și devine 0amidonos la gust. Acesta este procesul de învechire a pâinii.”

O soluție în cazul în care pâinea deja s-a învechit

Brutarul american vine și cu o soluție în cazul în care pâinea deja s-a învechit. 

„Învechirea pâinii poate fi inversată prin introducerea  într-un cuptor fierbinte (220°C) timp de aproximativ patru-cinci minute. Acest lucru va regelatiniza temporar amidonul, va reface crocănțimea cojii și va reda senzația unei pâini proaspăt coapte”.

Totuși, pâinea trebuie consumată caldă, pentru că odată ce se va răci va reveni gustul de amidon și textura mai uscată. 

Dacă nu mâncăm pâinea imediat, brutarul ne recomandă să mergem pe ideea lui Paul Hollywood și să congelăm produsul. Cum o consumăm după acest proces? Brutarul american spune că trebuie lăsată două ore la decongelat și apoi băgată la cuptor. 

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri