Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Spaniei face apel la aleşi să combată corupţia

epa.es
regele Felipe

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a cerut joi combaterea ''cu fermitate a corupţiei care a indignat opinia publică'', în cursul ceremoniei de inaugurare a noii legislaturi a parlamentului de la Madrid, relatează AFP. Suveranul spaniol, în vârstă de 47 de ani, s-a exprimat în faţa deputaţilor, senatorilor şi a celor mai înalte autorităţi ale statului, pentru prima dată de la urcarea sa pe Tron în urmă cu doi ani. În iunie 2014, el a fost proclamat rege după abdicarea tatălui său, Juan Carlos I.

Într-un discurs mai direct decât de obicei, suveranul spaniol a descris corupţia ca pe ''un flagel ce trebuie învins'', insistând asupra necesităţii ''unei regenerări morale a vieţii politice''. ''Corupţia, care a indignat opinia publică în întreaga noastră ţară şi care trebuie să fie combătută în continuare, trebuie să devină de tristă amintire'', a spus suveranul spaniol. AFP aminteşte că infanta Cristina, sora regelui, aşteaptă să afle dacă va fi condamnată de tribunalul care a judecat-o pentru fraudă fiscală, în procesul privind vast scandal de corupţie în care este implicat şi soţul său, Inaki Urdangarin.

Ceremonia din parlament pune capăt unei perioade de zece luni de paralizie politică în Spania, după ce conservatorul Mariano Rajoy a fost învestit din nou la conducerea guvernului, fără majoritate în forul legislativ. Regele a făcut apel la partidele politice să dialogheze pentru a ajunge la acorduri. ''Poporul spaniol, care a dat un examen de maturitate, de bun simţ şi de responsabilitate în ultimele decenii şi îndeosebi în timpul crizei economice, ne-a cerut de fapt să redăm demnitate vieţii publice şi prestigiu instituţiilor'', a spus monarhul. Felipe al VI-lea era însoţit de regina Letizia şi de cele două fiice ale lor, prinţesa moştenitoare Leonor (11 ani) şi infanta Sofia (8 ani). Ceremonia din parlament a fost marcată de diferite acţiuni de sfidare a monarhiei. Astfel, două partide separatiste - basc şi catalan - au boicotat-o. La rândul lor, aleşii partidului antiausteritate Podemos, cea de-a treia forţă politică din ţară, au anunţat că vor asculta discursul regelui, dar că nu vor merge să-l salute, nici să asiste la parada militară.

Sindicalistul agricol andaluz Diego Canamero, fost zilier agricol intrat în parlament în iunie din partea Unidos-Podemos, a făcut senzaţie purtând un simplu tricou pe care scria ''Eu n-am ales nici un rege''. Deputaţii stângii Izquierda Unida (coaliţia formată în jurul Partidului Comunist) nu s-au ridicat în picioare când a răsunat imnul naţional, iar un senator al partidului lor a desfăşurat un drapel republican de la locul său, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.