Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Spaniei reacționează DUR față de situația din Catalonia: 'E extrem de GRAVĂ, în afara legii și a democrației' / VIDEO

teleSUR
regele felipe

Regele Spaniei Felipe al VI-lea i-a condamnat marţi seara, într-un discurs ttelevizat, pe organizatorii referendumului de duminică pe tema independenţei în Catalonia, pe care i-a avertizat că s-au plasat ”în afara legii şi democraţiei”, relatează BBC News, AFP şi The Associated Press.

În acest discurs către naţiune, Felipe a subliniat că situaţia din Spania este ”extrem de gravă” şi a îndemnat la unitate.

Citește și: Revoltător! Ce făceau mecanicii de la TAROM pentru a nu schimba cauciucurile aeronavelor

Autorităţile catalane au încălcat în mod deliberat legea, printr-un ”comportament iresponsabil”, iar statul spaniol este necesar să asigure ordinea constituţională şi statul de drept în Catalonia, a subliniat suvernaul, relatează The Associated Press.

”Societatea catalană este în prezent fracturată şi dezbinată”, a declarat Felipe referindu-se la criza politică şi evocând ”momente foarte grave în viaţa noastră democratică”.

Citește și: DIGI vine cu o veste bombă pentru bucureșteni: Ce schimbare de proporții a făcut operatorul

Suveranul a subliniat că este necesar ca statul să asigure ordinea constituţională, corecta funcţionare a instituţiilor catalane şi statul de drept, scrie news.ro.

Regele le-a reproşat liderilor catalani care au organizat referendumul faptul că şi-au dovedit astfel ”lipsa de loialitate” faţă de Spania, potrivit BBC.

Citește și: Lovitură dură pentru Iohannis de la Bruxelles! Câte zile a lucrat concret în septembrie

El a avertizat că această consultare ilegală poate pune în pericol atât economia bogatei regiuni autonome din nord-estul regatului, cât şi a întregii Spanii.

Însă Spania ”va depăşi aceste momente dificile”, a subliniat Felipe.

Citește și: Foarte interesant! Ce FIRMĂ deține soția unui adjunct SRI din „era” Coldea

Sute de mii de persoane protestează, în Catalonia, faţă de violenţele poliţiei în referendumul de duminică, în care au fost rănite aproape 900 de persoane.

Guvernul de la Madrid a catalogat referendumul drept ilegal.

Citește și: Patronatele îi cer Cabinetului Tudose introducerea unei noi taxe! Despre ce e vorba

Executivul a ameninţat că adopta ”toate măsurile necesare” în vederea contrcarării sfidării catalane şi organizează negocieri cu liderii opoziţiei la nivel naţional cu scopul de a ajunge la un consens între partide asupra răspunsului său, ceea ce ar putea conduce la suspendarea autonomiei regiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.