Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regimul Erdogan ar putea ajunge în fața CPI - Sunt anchetate crime împotriva umanităţii contra a sute de mii de opozanţi

Agerpres
Curtea Penala Internationala CPI

Jurişti specializaţi în drepturile omului au anunţat miercuri că au cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze asupra presupuselor crime împotriva umanităţii comise de guvernul turc împotriva opozanţilor săi în lumea întreagă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ei au înaintat Curţii o comunicare conţinând alegaţii de tortură, de dispariţii forţate, încarcerări nejustificate şi persecuţii împotriva a circa 200.000 de adversari ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia nu este membră a CPI, cu sediul la Haga, dar juriştii afirmă că ţara poate fi vizată de o anchetă pentru presupuse crime împotriva a 1.300 de victime comise pe teritoriile a 45 de state părţi ale Statutului de la Roma, textul fondator al CPI.

"Responsabilii turci au comis crime împotriva umanităţii contra a sute de mii de opozanţi în timpul regimului Erdogan", se arată în textul supus atenţiei procurorului general al CPI, Karim Khan.

Khan "trebuie acum să se pronunţe asupra oportunităţii pentru tribunal de a deschide anchete care pot avea ca rezultat acuzarea unor funcţionari de rang înalt ai unui aliat al NATO", adaugă documentul.

"Membri importanţi ai guvernului turc nu pot nega că sunt responsabili, pentru că ei şi-au proclamat cu mândrie responsabilitatea", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă fostul vicepremier belgian Johan Vande Lanotte, unul dintre juriştii care au prezentat cererea.

După ce primeşte plângeri individuale sau din partea unor grupuri de persoane, procurorul decide în mod independent cazurile pe care urmează să le înainteze judecătorilor CPI.

Comunicarea trimisă CPI a fost semnată de un cabinet de avocaţi belgian din partea mai multor victime, de "un tribunal pentru Turcia" care s-a ţinut la Geneva în 2021, precum şi de un grup european de judecători şi procurori.

Cele 1.300 de cazuri semnalate în plângere implică persoane pe care guvernul turc le leagă de predicatorul Fethullah Gullen, refugiat în SUA şi acuzat de Erdogan că ar fi orchestrat tentativa de puci în 2016.

Documentul detaliază 17 alegaţii de dispariţii forţate în care persoane au fost răpite în Albania, Bulgaria, Cambodgia, Republica Moldova, Mongolia şi în Elveţia înainte de a fi transportate în Turcia.

Alegaţiile de persecuţii cuprind închiderea unor şcoli turceşti în străinătate, ceea ce a afectat 522 de cadre didactice şi familiile lor.

Plângerea a fost prezentată la 9 februarie, dar anunţată abia după câteva săptămâni din cauza urmărilor cutremurului devastator din 6 februarie, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.