Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regimul Maduro amenință că o expulzează pe ambasadoarea Uniunii Europene

RTV.net
nicolas maduro

Ministrul venezuelean de externe Jorge Arreaza a anunţat miercuri că şefa delegaţiei Uniunii Europene la Caracas, Isabel Brilhante Pedrosa, are la dispoziţie 72 de ore să părăsească Venezuela, transmite Reuters.

Citește și: ALERTĂ - Parlamentul a deblocat angajările la stat: Posturile vacante din administrația publică centrală și locală pot fi scoase la concurs

Decizia vine după ce UE a impus luni sancţiuni împotriva a 19 oficiali venezueleni acuzaţi de abuzuri împotriva drepturilor omului, de subminarea democraţiei şi a statului de drept. Alţi 36 de oficiali din Venezuela se aflau deja pe lista neagră a UE, având interdicţie de intrare pe teritoriul Uniunii şi activele din Europa blocate. Parlamentul de la Caracas, controlat de partidul preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, ceruse de marţi guvernului să o declare pe Pedrosa indezirabilă.

La 29 iulie, după un prim val de sancţiuni europene, Nicolas Maduro a declarat-o persona non grata pe Isabel Brilhante Pedrosa şi i-a dat 72 de ore pentru a părăsi ţara. Cu toate acestea, când termenul a expirat, guvernul a dat înapoi, cerând în schimb "gesturi" din partea UE.

UE a sancţionat luni 19 oficiali ai regimului lui Nicolas Maduro pentru rolul lor în acte şi decizii despre care a spus că subminează democraţia şi statul de drept în Venezuela.

Decizia, validată de miniştrii de externe ai celor 27, ridică la 55 numărul total de funcţionari şi înalţi funcţionari ai guvernului lui Nicolas Maduro sancţionaţi de UE (interdicţia de călătorie şi blocarea activelor pe teritoriul Uniunii).

Doi deputaţi ai noii Adunări Naţionale, aleasă nedemocratic" potrivit opoziţiei, Jose Bernabe Gutierrez Parra, liderul partidului Accion Democratica, şi Jose Dionisio Brito Rodriguez, responsabil al partidului Primero Justicia, se numără printre personalităţile sancţionate.

UE i-a sancţionat, de asemenea, pe Omar Jose Prieto, guvernatorul statului Zulia, comandantul forţelor armate Remigio Ceballos Ichaso şi trei responsabili ai Consiliului Electoral, printre care preşedinta acestuia, Indira Maira Alfonzo Izaguirre.

În ianuarie, UE a anunţat că este gata să adopte măsuri restrictive ţintite suplimentare, având în vedere deteriorarea situaţiei din Venezuela în urma alegerilor legislative din decembrie 2020.

După aceste alegeri, boicotate de principalele partide de opoziţie şi ale căror rezultate nu au fost recunoscute de Statele Unite, Uniunea Europeană şi mai multe ţări din America Latină, partidul preşedintelui Maduro şi aliaţii săi au câştigat 256 din cele 277 de locuri ale Adunării Naţionale.

Guvernul venezuelean a anunţat pentru miercuri o întâlnire a ministrului său de externe, Jorge Arreaza, cu Isabel Brilhante Pedrosa, precum şi cu ambasadorul Franţei, Romain Nadal, şi cu reprezentanţi diplomatici ai Germaniei, Spaniei şi Olandei.

Venezuela a devenit în 2017 prima ţară din America Latină sancţionată de UE, care a adoptat între timp sancţiuni împotriva a 55 de oficiali venezueleni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.