Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regimul Rajoelina din Madagascar, un atac la democrație

Redit
Madagascar

Madagascarul se află la mijlocul unui an electoral, pregătindu-se pentru alegerile prezidențiale programate pentru sfârșitul lunii noiembrie.

Deși nici măcar nu și-a lansat oficial candidatura, deputatul Siteny Randrianasoloniaiko este constant sabotat de regimul Rajoelina, neavând voie să facă turul MIHAVA în țară pentru a asculta nevoile și preocupările oamenilor. Turul a fost întâmpinat de poporul malgaș cu mare entuziasm, succesul primelor ediții ale acestei forme de democrație directă fiind concretizat printr-o participare populară masivă la marșul „galben soarelui”, culoare preferată a potențialului candidat Siteny, acest lucru a stârnit îngrijorare. la nivelul presedintelui.

O primă demonstrație în aer liber organizată în Fénérive Est fusese deja interzisă pe 11 martie. Cu toate acestea, un mare miting popular care urma să aibă loc la Mananjary vineri, 24 martie, a fost ținta obstrucționării forțelor de securitate ale Poliției Naționale, Jandarmeriei Naționale și Armatei capitalei regiunii de către Vatovavy.

Doar prezența mai multor jurnaliști, care veniseră să relateze despre marșul „soarelui galben” de la Mananjary, a împiedicat încercarea de intimidare a forțelor de securitate să reușească.

Înainte de manifestație, de joi, 23 martie, singurul post de radio din orașul Mananjary care începuse să difuzeze informații legate de organizarea mitingului, a încetat să mai difuzeze în urma acțiunii unui sistem de bruiaj, realizat din ordinul regimului prezidențial.

Mult mai grav este faptul că zborul privat a 6 asistenți care urmau să participe la MIHAVA TOUR din Mananjary, nu a primit autorizație ACM (Aviation Civile de Madagascar) - Jean-Eugène Voninahitsy, Jean-Jacques Rabenirina, Edizara, Djaosera Irénée, Mohamad Ahmad și Siteny Randrianasoloniaiko așteaptă în zadar autorizația de zbor necesară pentru a se alătura lui Mananjary, ACM ne oferindu-le niciun motiv să justifice această decizie.

Vicepreședintele Adunării Naționale și copreședintele partidului AVI, Jean-Jacques Rabenirina, și-a declarat consternarea față de manevrele care încalcă principiile democratice, iar deputatul Jean-Eugène Voninahitsy și liderul mișcării de protest C Lera, pe de altă parte, a declarat cu vehemență că aceste acte de intimidare nu îi vor descuraja.

Măsurile antidemocratice care vizează intimidarea oponenților politici ai președintelui Andry Rajoelina sunt privite cu îngrijorare de organizațiile internaționale, iar jurnaliştii prezenți zilele trecute la Mananjary și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila fraudă electorală la alegerile prezidențiale din noiembrie.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.