Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regina Elisabeta a II-a își serbează ziua de naștere

ELISABETA II

Regina Elisabeta a II-a împlineste marti, 21 aprilie, 89 de ani. În mod traditional, aniversarea regala se sarbatoreste în luna iunie prin ceremonia oficiala numita Trooping the Colour (parada a unor corpuri de armata ale Marii Britanii si Commonwealth-ului), aminteste lefigaro.fr.

Un alt eveniment va avea loc în 9 septembrie: va fi ziua în care Elisabeta a II-a va deveni monarhul cu cea mai lunga domnie din istoria britanica, depasind-o pe regina Victoria, care a stat pe tron 63 de ani, sapte luni si doua zile.

În culisele palatului regal, aceasta longevitate ridica totusi unele probleme. Dupa jubileul de diamant din 2012, Buckingham Palace a lansat o perioada de tranzitie ce urma sa asigure lin o cvasi-regenta a lui Charles. Agenda reginei cuprinde tot mai putine evenimente, fiul ei preluând stafeta ca reprezentare, la fel ca printii William si Harry. Însa nimic nu pare a se fi petrecut asa cum s-a prevazut. Aparitiile oficiale ale lui Charles s-au înmultit, însa el nu a renuntat la hobby-urile personale - ecologia, arhitectura, etc. Departe de imaginea monarhului neutru si impartial, Charles nu ezita sa îsi afirme opiniile personale. În cursul acestei luni, Curtea Suprema a decis sa fie facute publice scrisorile secrete pe care le-a trimis unor ministri pentru a încerca sa îi influenteze într-o directie sau alta. În plus, nu a acceptat sa îsi puna consilierii în subordinea palatului Buckingham. Nici William nu doreste sa îsi lase ocupatia de pilot de elicopter pentru a deveni personaj regal cu norma întreaga, sperând - încurajat de tatal sau - sa îsi prelungeasca cât mai mult viata 'normala' cu Kate.

Deocamdata regina este cea care înmâneaza distinctiile si tot suverana este amfitrioana traditionalelor garden parties de primavara de la Buckingham. Vizita sa de stat la Paris de anul trecut a fost prezentata ca ultima calatorie oficiala în strainatate, dar o noua vizita este anuntata pentru luna iunie în Germania.

'Anuntata tranzitie a deviat, apreciaza un corespondent regal...Regina nu mai poate coborî scarile fara sa se sprijine de cineva. În fiecare dimineata, nu se stie daca va putea sa prezideze ceremoniile de învestitura, dar nu exista nimeni care sa preia stafeta. Ne putem imagina ca, dupa 90 de ani, va iesi o data pe an la balcon si va trebui sa apara, fiindca altfel ar aparea zvonuri despre sanatatea ei.'

Asa încât, fiindca nu se pune probleme abdicarii, Elisabeta a II-a, a carei mama a trait 101 ani, va trebui sa gaseasca un nou tip de functionare în ultima parte a domniei sale exemplare, comenteaza lefigaro.fr.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.