Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regina Sofia a Spaniei, mesaj pentru 'varul ei favorit', Regele Mihai I

apropotv.ro
rege regina

Regina Sofia, mama Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, este foarte întristată de gravele probleme de sănătate ale vărului ei favorit, fostul rege Mihai al României, care a fost supus unei intervenții chirurgicale și este internat de mai multe zile într-o clinică din orașul elvețian Lausanne, scrie duminică în ziarul spaniol ''ABC'', potrivit Agerpres.

Cel care este ''vărul preferat'' al soției Regelui Juan Carlos I (care a domnit între 1975 și 2014) a vorbit târziu în public despre această legătură. Abia când a împlinit 90 de ani, el a declarat că relațiile dintre ei ''sunt excelente''. ''Deși ne vedem foarte puțin, ne apropie nu numai gradul de rudenie, ci și destinul istoric. Și regina Sofia știe ce este exilul'', a afirmat ex-regele Mihai într-un interviu acordat în anul 2011.

Cotidianul spaniol amintește că fosta regină a Spaniei (care și-a păstrat titlul onorific după abdicarea lui Juan Carlos I) și-a arătat în mai multe situații afecțiunea pentru ''vărul Mihai'' ( a cărui mamă, Elena, făcea parte din familia regală din Grecia). În acest sens, este menționată venirea Reginei Sofia în 2011, la București, la sărbătorirea unicului șef de stat european din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care mai era în viață în acel moment. Cu acel prilej, cei doi veri cu sânge albastru au asistat împreună la gala organizată la Opera Română și au suflat în lumânările de pe tort alături de soția regelui Mihai, Ana de Bourbon-Parma. O frumoasă amintire este și fotografia în care Mihai și Sofia au pozat în compania inseparabilei ei mascote, ''Tipsy'', un Yorkshire terrier care a murit între timp.

Mai mult decât orice, ei au discutat și au evocat atunci amintiri din copilăria lor, marcată de război și exil. Ambii au fost suferit din cauza marii conflagrații mondiale, deși dușmanii și destinele lor au diferit foarte mult. În calitatea ei de fiică a Regelui Paul I al Greciei, Sofia Margarita Victoria Federica (viitoarea regină a Spaniei) a fugit de naziști, cu familia ei, în Egipt și Africa de Sud, în timp de rudele sale din România au fost obligate să-și părăsească țara din cauza sovieticilor și s-au refugiat mai întâi în Marea Britanie și apoi în Elveția.

Exilul Sofiei a durat doar cinci ani, în schimb vărul ei nu a mai revenit niciodată pe tronul României și s-a putut întoarce în țară abia jumătate de secol mai târziu. Poate și acesta este unul dintre motivele afecțiunii pe care o au pentru el rudele sale din monarhiile europene, printre care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Regele Harald al V-lea al Norvegiei și Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, comentează publicația iberică.

Din cauza leucemiei, ''regele Mihai a fost nevoit să ia cea mai dificilă decizie a vieții lui: aceea de a se retrage din viața publică și de a renunța la responsabilitățile care îi reveneau în calitate de conducător al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen pentru a se supune unui tratament complex'' într-un spital. Iar persoanele din anturajul său au asigurat că membrii familiilor regale europene, printre care și regina Sofia, sunt întristate și urmăresc evoluția stării de sănătate a fostului rege Mihai.

Ziarul spaniol menționează, în amplul său comentariu, că vestea referitoare la îmbolnăvirea acestuia a sosit, din păcate, tocmai atunci când simpatizanții regelui se pregătesc să serbeze 150 de ani de la instaurarea monarhiei în România, în 1866.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.