Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regiunile Rusiei, ingropate in datorii. Ce are de gand Kremlinul

embargo rusia

In ultima vreme s-a tot vorbit despre problemele economice cu care se confrunta Rusia. Tara este pentru a doua oara in recesiune dupa sase ani. Mare parte dintre datorii sunt acumulate de administratiile regiunilor, iar Kremlinul, pentru a se asigura de loialitatea acestora, ar putea deveni din ce in ce mai autoritar cu guvernele federale.

Potrivit Stratfor, Kremlinul are la dispoziţie prea puţine resurse pentru a atenua criza economică deoarece propriile resurse sunt finite, iar drumul spre redresarea sa economică este lung. „Kremlinul a răspuns la aceste realităţi prin măsuri politice şi de securitate menite să prevină apariţia unei disidenţe în regiuni şi în rândul oamenilor. Dar aceşti paşi vor face prea puţin pentru a remedia defectele structurale profunde ale economiei ruseşti. Presiunea economică şi financiară de pe umerii Rusiei va creşte în următorii câţiva ani. Kremlinul, la rândul său, şi-ar putea întări controlul pentru a preveni apariţia protestelor în masă şi pentru a-şi păzi guvernele regionale de potenţiale destabilizări”, relatează Stratfor, potrivit Adevarul.

Rusiei este împărţită în 83 de regiuni de diferite forme şi dimensiuni. Stratfor aminteşte că, din punct de vedere istoric, Kremlinul a acordat liderilor regionali puterea politică şi administrativă a teritoriilor, cu condiţia ca aceştia să rămână loiali guvernului federal. "În acelaşi timp, Kremlinul poate folosi ameninţările de instabilitate pentru a justifica extinderea sa de putere în cadrul regiunilor într-un efort de a le menţine loiale”, subliniază Stratfor.

Deşi datoria totală a ţării este de numai aproximativ 300 de miliarde de dolari, o cifră relativ mică pentru o ţară a cărui produs intern brut este de aproape două mii de miliarde de dolari, aproximativ o treime din această datorie este concentrată în guvernele regionale, care nu au la dispoziţie atât de multe resurse ca guvernul federal. „De la criza financiară din anii 2008-2009, datoria regională a urcat de la 35 de milioane în 2010 la o valoare estimată de 103 de milioane de dolari în 2015. Între timp, potrivit campaniei de rating şi analiză de risc Moody Investors Services, plata datoriilor regionale a scăzut cu 53% şi a crescut cu 25% în acest an. Deficitele bugetare ale regiunilor au crescut cu 42% din 2014, iar din cele 83 de guverne regionale, 63 sunt considerate a fi aproape de faliment sau în incapacitate de plată. Şcoala Superioară de Economie din Moscova a constatat că 20 de regiuni sunt din punct de vedere tehnic deja în incapacitate de plată”, notează Stratfor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.