Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizorul filmului Colectiv NU vrea să fie decorat de Klaus Iohannis: 'Ar fi o ipocrizie'. Răspunsul trimis Administrației Prezidențiale

facebook.com
Alexander Nanau

Regizorul filmului Colectiv, Alexander Nanau, a refuzat să fie decorat cu medalia „Meritul Cultural” de către președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, spunând că ar fi „o ipocrizie”: Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României.

„După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile instituționale a fost zero”, a scris Alexander Nanau pe Facebook.

El a publicat pe rețeaua de socializare răspunsul pe care l-a trimis Administrației Prezidențiale.

„În primul rând țin să le mulțumesc atât președintelui Klaus Werner Iohannis, cât și Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu pentru această propunere. Din păcate, având în vedere criza fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România, nu pot accepta această distincție”, se arată în răspuns.

INS confirmă SCENARIUL NEGRU: Economia României a SCĂZUT cu 5% în 2020

Alexander Nanau crede că, în această perioadă de criză, statul nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru analizarea și implementarea unor soluții de salvare a sectorului cultural.

„Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări. Cred că decorarea oricărui artist în acest moment, în care sectorul cultural se confruntă cu falimentul (cauzat de eșecul constant al statului român de a-l susține și de a-l sprijini pe timp de criză) ar deservi pe termen lung cultura României”, a mai scris regizorul documentarului Colectiv.

Acesta mai spune că „ar fi o ipocrizie” să accepte această decorație, având în vedere că sectorul cinematografic se află „în moarte clinică”.

„Orice student de film sau teatru din România, după ce a investit ani de viață în formarea sa profesională, are din ce în ce mai puține perspective de a-și putea face aici meseria, pentru că, după ce această criză sanitară va fi trecut, vor fi închise majoritatea caselor de producție de film, majoritatea teatrelor independente, a cinematografelor și a firmelor de distribuție de film. Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este de a părăsi țara”, a mai scris Alaxander Nanau.

Acesta i-a transmis președintelui că așteaptă un dialog sau o dezbatere publică în vederea salvării sectorului cultural.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.