Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizorul iranian Jafar Panahi a fost eliberat din închisoare

koimoi.com
Jafar Panahi

Regizorul iranian Jafar Panahi, unul dintre cei mai premiaţi realizatori ai ţării sale, a fost eliberat din închisoarea Evin din Iran, relatează BBC. Panahi, în vârstă de 62 de ani, a fost fotografiat în timp ce părăsea închisoarea. El a fost eliberat la două zile după ce a intrat în greva foamei în închisoare. Regizorul a anunţat că refuză orice mâncare, băutură şi medicamente până la ieşirea din închisoare, scrie news.ro.

Jafar Panahi a fost arestat împreună cu regizorul Mohammad Rasoulof şi cu colegul său Mostafa Aleahmad pentru „tulburarea ordinii publice”. Aceştia sunt acuzaţi că au încurajat protestele după prăbuşirea unei clădiri în mai, care a ucis 43 de persoane.

În ultima vreme, autorităţile iraniene au efectuat numeroase arestări, printre care o personalitate a mişcării de reformă Mostafa Tajzadeh, reţinut vineri şi acuzat de „activităţi împotriva securităţii statului”.

Acuzații de propagandă împotriva regimului

Artistul disident Jafar Panahi a fost arestat şi apoi condamnat în 2010 la şase ani de închisoare şi o interdicţie de 20 de ani de a regiza sau scrie filme, de a călători sau chiar de a vorbi în presă. Cu toate acestea, a continuat să lucreze şi să trăiască în Iran.

El a fost condamnat pentru „propagandă împotriva regimului”, după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 împotriva realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Republicii Islamice.

Jafar Panahi a obţinut Leul de Aur în 2000 pentru „The Circle”, Premiul pentru scenariu la Cannes în 2018 cu „Three Visages”, la trei ani după Ursul de Aur la Berlin cu „Taxi Teheran”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.