Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reglări din conturi între rebeli în Estul Ucrainei

atentat

Un şef militar rebel a murit sâmbătă în estul separatist prorus al Ucrainei în explozia maşinii sale, Kievul denunţând o reglare de conturi cu "liderii săi ruşi", în timp ce separatiştii acuză armata ucraineană, relatează AFP. 

Pavel Dremov, de 39 de ani, şeful unei unităţi cazace de câteva sute de oameni în republica separatistă Lugansk şi care nu asculta de autorităţile republicii autoproclamate, "a fost ucis împreună cu şoferul său", a indicat agenţia separatistă oficială LuganskInforCente. 

Maşina sa a explodat în apropierea unei benzinării în oraşul Pervomaisk în regiunea rebelă Lugansk, conform site-ului, care denunţă un "act terorist organizat de forţele de ordine ucrainene". 

Potrivit primelor informaţii comunicate de autorităţile separatiste, un dispozitiv exploziv a fost instalat în maşină. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne, Artem Şevcenko, Dremov se îndrepta spre oraşul Stahanov controlat de miliţia sa pentru a sărbători căsătoria sa recentă "cu o cetăţeană rusă". 

"Moartea sa ar putea fi legată de disputele între şefii cazaci şi liderii lor ruşi", a scris el pe pagina sa de Facebook. 

Pavel Dremov, care purta căciula de astrahan tradiţională şi răspundea la numele de război "Batia", era în conflict cu şeful republicii rebele, Igor Plotniţki. 

Într-un mesaj video adresat anul trecut preşedintelui rus Vladimir Putin, Dremov l-a acuzat pe Plotniţki că fură ajutor umanitar şi că vinde Ucrainei cărbune produs în teritoriile separatiste. 

Cazacii care luptă în Lugansk se opun acordurilor de pace de la Minsk încheiate cu Kievul, considerate o trădare a intereselor regiunii. "Eu mi-aş dori ca Noua Rusie (numele dat de Putin regiunilor rusofone din estul şi sudul Ucrainei) să fie independentă", a declarat Pavel Dremov în cadrul unui interviu acordat AFP în septembrie 2014. 

Un alt lider rebel din republica separatistă Lugansk, Aleksei Mozgovoi, şi el aflat în conflict cu Plotniţki, a fost ucis în mai împreună cu şase membri ai echipei sale tot într-o explozie a maşinii în care se afla. 

În ianuarie, primarul cazac din Pervomaisk, Evgheni Işcenko, a fost împuşcat mortal de persoane necunoscute, iar un lider militar local aliat cazacilor din Stahanov, Aleksandr Bednov, zis "Batman", a fost ucis ucis împreună cu şase gărzi de corp într-o ambuscadă, maşina sa blindată fiind pulverizată cu o rachetă antitanc.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.