Regulile istorice extrem de stricte ale Conclavului: Cardinalilor le este interzis inclusiv să mănânce anumite alimente

Autor: Alexandra Pricop

Publicat: 06-05-2025 02:16

Actualizat: 06-05-2025 11:03

Article thumbnail

Sursă foto: Getty Images

Începând cu 7 mai, cei 135 de cardinali vor intra în conclav, ritualul secret de alegere a unui nou Suveran Pontif, desfășurat în Capela Sixtină. Pe durata conclavului, cardinalii sunt complet izolați: fără acces la telefoane, internet sau contacte externe.

Se supun unui cod strict de confidențialitate, iar orice comunicare cu exteriorul este interzisă – semnalul că un papă a fost ales rămâne, tradițional, fumul alb.

De ce este mâncarea atent controlată

Istoria conclavelor a arătat că mâncarea poate fi un canal riscant de transmitere a mesajelor secrete. De la ravioli umpluți cu bilețele până la șervețele folosite pentru comunicare, Vaticanul a instituit reguli stricte: mesele sunt atent monitorizate, iar alimentele suspecte, precum plăcintele închise sau puii întregi, sunt interzise. Vinul și apa se servesc doar în recipiente transparente, iar șervețelele sunt desfăcute și inspectate.

content-image

Regulile stricte de izolare datează din 1274, când Papa Grigore al X-lea a decis să evite repetarea conclavului de trei ani din 1268. Atunci, cardinalii au fost forțați să ia o decizie după ce localnicii le-au redus porțiile de mâncare. În timp, regulile s-au relaxat, dar ideea că hrana poate influența ritmul deciziilor a rămas prezentă.

Accesul în bucătărie, sub pază strictă

În secolul al XVI-lea, celebrul chef Bartolomeo Scappi nota cum gărzi elvețiene și italiene păzeau bucătăriile conclavului. Hrana era livrată printr-un sistem cu roată în perete („ruota”), după inspecții riguroase. Totuși, mesele erau bogate, iar fiecare cardinal se bucura de o celulă confortabilă, dotată cu toate cele necesare.

Ce vor mânca cardinalii în conclav

În acest conclav, măicuțele de la Domus Sanctae Marthae vor găti preparate simple, inspirate din bucătăria regiunilor Lazio și Abruzzo: minestrone, spaghetti, legume fierte sau arrosticini – frigărui din carne de miel. Meniul reflectă stilul sobru promovat de Papa Francisc și imaginea de modestie pe care Biserica dorește să o proiecteze.

content-image

Mesele – locul real de negociere?

Chiar dacă votul are loc în tăcere solemnă, adevărata comunicare dintre cardinali se face adesea la masă. Filmul „Conclave” (2024) explorează această idee, mutând tensiunea din Capela Sixtină în cantina cardinalilor, printre porții aparent banale.

Înainte de izolare, cardinalii se bucură de liniștea prânzului într-un oraș agitat. Poate chiar reflectând, între o porție de paste și un pahar de vin, dacă nu cumva aceasta este ultima cină dinaintea papalității.

Cine sunt cardinalii favoriți

După decesul Papei Francisc, anunțat de Vatican în a doua zi de Paște, cei 135 de cardinali electori se vor reuni în conclav, începând cu 7 mai, pentru a alege un nou Suveran Pontif. Procesul se desfășoară în secret, în Capela Sixtină, iar alegerea necesită o majoritate de două treimi.

content-image

Printre cardinalii vehiculați ca posibili succesori se numără Pietro Parolin (Italia), Matteo Zuppi, Pierbattista Pizzaballa, Luis Antonio Tagle (Filipine), Jean-Marc Aveline (Franța), Peter Turkson (Ghana), Robert Sarah (Guineea) și Timothy Dolan (SUA), între alții.

Deși în teorie oricare bărbat catolic poate deveni papă, ultimul ales din afara Colegiului Cardinalilor a fost în 1378.

 

 

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri