Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - De la dragoste la ură | Relația lui Orban cu Iohannis: de la 'cine este generalul pentru care merită să ne sacrificăm?' la 'le-am cerut scuze românilor'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Klaus Iohannis Ludovic Orban Iohannis Orban

Relația lui Ludovic Orban cu președintele Klaus Iohannis se încheie după congresul PNL de sâmbătă. De la susținătorul înflăcărat în favoarea lui Iohannis la alegerile din 2014, Ludovic Orban a ajuns în 2021 la o poziție total opusă. Fostul lider PNL contestă modul în care au fost organizate alegerile din partid, rolul președintelui Klaus Iohannis fiind unul major, în opinia acestuia, în favoarea lui Florin Cîțu.

Ludovic Orban a surprins în anul 2014 printr-o prezentare făcută lui Klaus Iohannis în fața colegilor săi din PNL. Iohannis era atunci în bătălie cu Victor Ponta, iar Ludovic Orban a făcut tot ce a putut pentru a sprijini candidatura acestuia. Atitudinea sa, demnă de un prezentator, a fost intens comentată la vremea respectivă și a rămas emblematică.

„Cine tace și face? Iohannis! Cine comunică mai bine când tace decât palavragiul de Ponta când vorbește? Cine provoacă fiori și insomnii lui Victor Ponta că are cearcăne în ochi? Cine? Cine este generalul pentru care merită să ne sacrificăm fiecare minut, fiecare picătură de energie și fiecare strop de sudoare? Cine? Cine este cel care va ajunge președintele României? Doamnelor și domnilor îl invit să se adreseze acestei distinse adunări pe Klaus Iohannis”, spunea în 2014 Ludovic Orban. Alegerile au fost câștigate atunci de Klaus Iohannis.

Vremurile au trecut, ecuația politică a avut de suferit, dar un lucru a fost constant în relația celor doi: presupusul parteneriat nu a fost niciodată contestat, ba mai mult, era întărit (în ciuda evidențelor prin care Klaus Iohannis se afișa mai des cu Florin Cîțu).

Totul bine și frumos, până la aflarea rezultatelor de la congresul PNL, câștigat în cele din urmă de Florin Cîțu. Prima ieșire a lui Orban a fost consemnată în primul discurs după alegeri: „Din momentul de față între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat!"

Ludovic Orban a continuat seria atacurilor luni, 27 septembrie, când și-a depus mandatul din funcția de președinte al Camerei Deputaților. „Aţi văzut cu ochii dumneavoastră cine a spus limpede că îl sprijină pe Cîţu - preşedintele României. Practic, toate speculaţiile care au fost pe toată perioada campaniei că preşedintele îl susţine pe Florin Cîţu, faptul că şi-a construit întreaga campanie pe mesajul ăsta, că e ordin pe unitate de la Preşedinţie să iasă Cîţu preşedinte, eu nu l-am crezut pentru că eu nu am asistat la nicio discuţie între preşedinte şi lideri din partid la care să le fi cerut Iohannis să-l sprijine pe Florin Cîţu. E adevărat că am avut informaţii de la toţi membrii, care îmi povesteau că fac campanie diferiţi preşedinţi. În schimb, toate lucrurile acestea s-au clarificat prin prezenţa preşedintelui la congres, în mesajul pe care l-a adresat congresului, care a fost un mesaj fără echivoc, orice om a înţeles partizanatul preşedintelui pentru Florin Cîţu.

Având în vedere că am un mare merit în realegerea lui Klaus Iohannis, nu ar fi normal să vorbesc eu acum despre suspendarea președintelui (...) Le-am cerut scuze foarte multor români care m-au abordat direct și le-am scuze că i-am convins să voteze cu Iohannis. Au fost oameni care au crezut în mine și le-am cerut scuze pentru că i-am convins să voteze cu Iohannis.”, a spus Ludovic Orban. „Sâmbătă şi duminică am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice la un partid politic în ultimii 31 de ani. După o campanie în care racolarea în echipa câştigătoare s-a făcut mai mult cu arcanul, în are au fost daţi afară din funcţii publice, de liberali din echipa lui Cîţu, zeci de susţinători ai mei din PNL, după o campanie care a fost caracterizată prin presiuni, prin ameninţări, prin utilizarea puterii de stat în intimidarea mebrilor PNL, după o campanie în care au fost utlizate promisiuni de bani publici către reprezentanţii PNL din administraşţia locală, după o campanie în care preşedintele PNL a fost atacat mai mârşav decât a fost vreodată atacat de PSD, totul a culminat cu un aşa-zis Congres în care a fost încălcat în mod flagrant şi grav un drept fundamental într-o democraţie, libertatea de a alege, dreptul de a alege liber. Mecanismele de control utilizate parcă sunt desprinse din apanajul regimurilor totalitare. Să vezi miniştri, primari, preşedinţi sau vicepreşedinţi de CJ, liderul grupului de la Senat sau alţi parlamentari cum împiedică exercitarea liberă a modului de vot, cum controlează modul în care votează delegaţii este fără precedent în democraţie.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.