Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relația României cu SUA, în pericol din cauza TikTok. Avertismentul transmis de Adrian Zuckerman liderilor politici

Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Zuckerman

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite în România, a scris un editorial pentru DCNews. Excelența sa, ambasadorul Zuckerman, a avertizat autoritățile din țara noastră că pun în pericol relația României cu SUA dacă nu își respectă angajamentele de securitate cibernetică.

„Cu doar câteva zile în urmă, miercuri, 17 ianuarie, vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a afirmat că TikTok reprezintă o problemă pentru securitatea națională a României și Europei și ar trebui interzis. Aceeași recomandare fusese făcută în 2023 de către serviciile de informații românești și de către Directoratul Național pentru  Securitate Cibernetică. Ca răspuns, ambasada Chinei și reprezentanți ai companiei TikTok au cerut o întâlnire de urgență cu guvernul român.

România a eșuat în implementarea acestor recomandări de securitate națională. Pavel Popescu atribuie acest lucru lipsei de voință politică și curajului. Are dreptate, sau putem spune că este mai mult decât atât. În august 2023, guvernul român, prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a aprobat participarea companiei Lenovo, o companie comunistă chineză, în procesul de construcție a infrastructurii 5G. Participarea oricărei companii comuniste chineze la infrastructura 5G fusese interzisă anterior printr-o lege adoptată în 2021 de către România și majoritatea celorlalte țări europene. CSAT a explicat acordarea unei excepții pentru Lenovo, afirmând că firma-mamă a Lenovo este înregistrată în Hong Kong, prin urmare supusă unui set separat și independent de legi, nu legilor comuniste chineze, și că nu există motive de îngrijorare. Explicația CSAT a fost ridiculizată în presă ca fiind demonstrabil falsă și ignorând grav realitatea. Adevărul este că firma Lenovo este controlată de Partidul Comunist Chinez, care are acces la toate informațiile sale. Acordul oferit Lenovo pentru 5G în România nu a fost încă retras, în ciuda promisiunilor autorităților de la București și criticilor internaționale, în special din partea celui mai apropiat aliat al României, Statele Unite.

Este de așteptat, deci, ca autoritățile comuniste din China și compania TikTok să apeleze la guvernul României pentru a bloca decizii cum sunt cele sugerate de Pavel Popescu și ANCOM. NATO și SUA consideră România și Polonia drept cei doi aliați cei mai apropiați care apără flancul estic al Europei. Guvernul român ar trebui să-și amintească acest lucru și să acționeze în consecință. România nu poate în niciun fel să pună în pericol securitatea națională a sa ori a aliaților săi, permițând vreun avantaj Chinei comuniste sau ”axei răului” pe care a construit-o această țară împreună cu Rusia și Iranul.

TikTok este o subsidiară a ByteDance. TikTok a actualizat politica sa de confidențialitate în UE în noiembrie 2022 pentru a confirma că personalul său din China are acces la datele utilizatorilor din afara Chinei, pentru a efectua „funcții importante”. Personalul de inginerie software al TikTok raportează conducerii ByteDance din China. Orice date ale ByteDance care sunt vizualizate, stocate sau care trec prin China sunt supuse legilor din China. Sistemul judiciar al Chinei se raportează și intră sub autoritatea Partidului Comunist Chinez. Legea națională de securitate din 2017, Legea națională de informații și Legea privind securitatea datelor din China obligă cetățenii să ofere datele solicitate de guvern. Această obligație acoperă și datele din alte țări făcute disponibile angajaților din China prin aplicațiile ByteDance și interacțiunea acestora cu software-ul de pe toate dispozitivele conectate.

Din punct de vedere al securității, acest lucru înseamnă că TikTok oferă Partidului Comunist Chinez capacitatea de a folosi ca armă platforma TikTok, prin suprimarea unor narative, amplificarea sau construirea altora, pentru a influența anumite audiențe din străinătate. TikTok este controlat de guvernul comunist chinez din punct de vedere legal, structural, de guvernanță și de conducere. Guvernul Chinei deține 1%, sau ”acțiunea de aur”, în compania  ByteDance, ceea ce asigură controlul algoritmului folosit de TikTok de către Partidul Comunist Chinez.

TikTok este supus Legii Naționale de Informații a Chinei, care impune fiecărei companii și fiecărui cetățean chinez să furnizeze orice date sau informații la cererea guvernului chinez și/sau să suporte consecințele. Indiferent cât de vehement pot nega conducerea și liderii TikTok acest lucru, nu au altă opțiune în această privință. Există un consens larg printre profesioniștii din securitatea națională a lumii libere că Partidul Comunist Chinez reprezintă cea mai mare amenințare la adresa libertății și democrației. TikTok este o armă puternică a Partidului Comunist Chinez și servește obiectivelor sale strategice.

TikTok este programat să fie folosit ca armă. Urmărește tastările utilizatorilor pentru a aduna date personale, cum ar fi informațiile despre cardurile de credit, conturile bancare și medicale, permisele de conducere, parolele și locația. De fapt, Partidul Comunist Chinez a folosit TikTok pentru a urmări jurnaliști, încercând să-i intimideze.

Nu este surprinzător faptul că TikTok nu este disponibil în China. În schimb, algoritmul său este folosit pentru educația STEM a copiilor. TikTok reprezintă un pericol pentru oricine interacționează digital cu el - prietenii, familia, colegii de la birou, toți cei din viața ta. TikTok funcționează ca o armă bacteriologică, ca un virus digital. Virusul TikTok poate infecta pe toată lumea din jurul tău. Singura vaccinare este o interdicție totală. China folosește TikTok ca un instrument de propagandă puternic pentru a semăna nemulțumire și a limita libertatea de exprimare. Încearcă numai să postezi ceva despre masacrul de la Piața Tiananmen sau despre democrația din Taiwan!

TikTok este interzis complet în India. Este interzis pe dispozitivele guvernamentale în Canada, UE, Regatul Unit, Norvegia, Noua Zeelandă și Belgia. Noile măsuri de protecție a datelor invocate de TikTok sunt iluzorii, atâta timp cât Partidul Comunist Chinez este proprietar al acțiunii de aur, iar legile din China obligă toate corporațiile chineze să împartă datele pe care le dețin cu guvernul comunist.

Statele Unite rămân cel mai bun prieten, cel mai apropiat aliat și partenerul României în calea către un viitor prosper și democratic. Liderii României susțin că recunosc pe deplin și îmbrățișează această viziune. Cu toate acestea, ei pun în pericol această relație prin satisfacerea intereselor chineze comuniste care afectează securitatea națională a ambelor țări”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.