Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relațiile dintre Franța și Rusia bat pasul pe loc, iar negocierile privind Libia stagnează

http://www.japantimes.co.jp/
sirte libia lupte racheta

Eforturile depuse de Franţa de aproape un an pentru relansarea dialogului cu Rusia nu au permis încă să se ajungă la "rezultate tangibile", a admis joi ministrul francez a apărării Florence Parly, exprimându-şi totodată speranţa că progrese vor fi înregistrate în timp, informează AFP, potrivit Agerpres.

Citește și:  Cifre surprinzătoare în SUA după pandemie: rata șomajului a scăzut la 11,1% în iunie de la 13,3% în mai

Preşedintele francez Emmanuel Macron pledează pentru o normalizare a relaţiilor cu Moscova, pe care, după cum afirmă el, doreşte să o ancoreze în Europa, în pofida unor divergenţe asupra mai multor subiecte importante.

El l-a primit pe Vladimir Putin în august anul trecut, cu puţin timp înainte de summitul G7, la reşedinţa de vară a preşedinţilor francezi, în sudul Franţei. Miniştrii de externe şi ai apărării ai Rusiei şi Franţei au avut întrevederi la Moscova, în septembrie, iar la sfârşitul lui iunie, anul acesta, Emmanuel Macron şi-a exprimat încrederea că se va putea avansa cu Rusia asupra mai multor probleme, printre care criza libiană, în urma unei videoconferinţe cu preşedintele rus.

"Dacă întrebarea este 'sunt deja rezultate tangibile la dialogul pe care Franţa l-a început cu Rusia?', vă voi răspunde foarte sincer că nu este deocamdată cazul, însă noi suntem conştienţi că un dialog de acest tip nu poate avea rezultate imediate. Trebuie să-l putem menţine în timp", a comentat Parly în timpul unei audieri în subcomisia pentru apărare a Parlamentului European.

Dorinţa lui Emmanuel Macron de a insufla un climat de destindere cu Moscova intervine în condiţiile în care relaţiile dintre UE şi Rusia - vizată din 2014 de sancţiuni dure ale Occidentului pentru că a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi pentru rolul ei în conflictul din estul Ucrainei - se menţin la un nivel foarte scăzut.

În ceea ce priveşte rolul jucat în Libia de Rusia, care susţine tabăra mareşalului Khalifa Haftar împotriva Guvernului de Uniune Naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, susţinut de Ankara, "nu pot spune că ne bucurăm de acest rol, însă nici nu-l putem nega", a subliniat Parly, estimând că aceste ingerinţe "nu pot fi o veste bună pentru Europa".

Însă, "în eforturile importante pe care le depunem pentru a ajunge la un armistiţiu în Libia, trebuie să discutăm cu Rusia, iar Libia nu este singurul domeniu unde o astfel de discuţie este necesară", a insistat ministrul francez, enumerând controlul armelor în Europa, Ucraina şi Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.