Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relaxarea măsurilor de restricție, pe agenda de priorități a UE

Facebook
Cristian Busoi

Dezbatere (online) extrem de importantă, ieri, în comisia #ENVI cu comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Este din ce în ce mai clar că niciun sistem sanitar din niciun stat nu poate găsi de unul singur răspunsul la eliminarea COVID-19, iar în această perioadă solidaritatea, soluțiile comune și dialogul sunt singurele care vor duce la stoparea pandemiei.

300 de milioane de euro au fost alocate în plus pentru rezerva comună europeană de echipamente medicale de urgență, #rescEU, România fiind prima țară care găzduiește această rezervă. Recent a fost reactivat și instrumentul de asistență de urgență cu un buget de 2,7 miliarde de euro, prin care statele membre primesc de la UE sprijin direct și rapid pentru transportul echipamentelor medicale, transportul pacienților, ridicarea de spitale mobile sau susținerea centrelor de carantină.

Comisarul pentru Sănătate ne-a asigurat de asemenea că ține permanent legătura cu industria farmaceutică și comisarul pentru Piața Internă Thierry Breton. Prioritățile UE sunt creșterea accesului la terapii împotriva noului coronavirus și relocarea producției de medicamente și substanțe active în Europa.

Nu în ultimul rând, Stella Kyriakides ne-a anunțat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va organiza pe 4 mai o conferință extraordinară online cu reprezentanții guvernelor și ONG-urilor pentru a atrage cât mai multe fonduri destinate cercetării și descoperirii cât mai rapide a unui vaccin anti-COVID19.

În privința relaxării măsurilor impuse de pandemie, comisarul Kyriakides a declarat că această măsură reprezintă o prioritate a UE, iar Executivul european a publicat și o foaie de parcurs comună.

• Colectarea rapidă, schimbul de date și crearea unui sistem unic de raportare pentru COVID-19

• Crearea cu ajutorul aplicațiilor mobile a unui cadru pentru urmărirea și avertizarea contacților persoanelor infectate, cu respectarea obligatorie a confidențialității datelor

• Extinderea capacității de testare

• Creșterea capității sistemelor care oferă asistență medicală

• Dotarea contină cu echipamente medicale și de protecție a spitalelor și personalului medical care tratează pacienții infectacți cu noul tip de coronavirus

Dialogul și schimbul rapid de date dintre miniștrii sănătății din statele membre și Comisia Europeană vor oferi o radiografie clară a situației din fiecare țară și va elimina riscul ca măsurile de relaxare premature să pună în pericol toate eforturile depuse până în prezent.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.