Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REMANIERE 2018: Criza medicamentelor ieftine dă DURERI DE CAP la doi miniștri, la Sănătate și Finanțe

Twitter
sah

În pline negocieri despre remanierea guvernului Dăncilă, o nouă criză a medicamentelor este pe cale să erupă, iar consecinetele pot fi fatale pentru ministrul Sănătății Sorina Pintea. Atât Ministerul Sănătății cât și Agenţia Medicamentului (ANMDM) caută cu disperare zilele acestea același Cisplatin, medicamentul pentru cancer a cărui lipsă a făcut deja câteva victime anul acesta. Acesta lipsește din nou, împreună cu alte câteva medicamente esențiale, iar pacienții și familiile lor sunt revoltați și se pregătesc de un nou protest public, prin intermediul asociațiilor de pacienți.

Producătorii de medicamente generice (adică cele ieftine) se pregătesc să folosească momentul pentru a face publică o nouă listă de medicamente care ar putea dispărea în perioada următoare și care i-ar afecta în special pe cei în vârstă, adică exact baza votanților PSD. Ei acuză ministerul că ignoră dispariția medicamentelor ieftine, pe care le taxează excesiv, în schimb acceptă să plătească pentru medicamente scumpe, în beneficiul giganților farma. Situația ar putea fi chiar de interesul procurorilor, conform unor voci din industrie care susțin că Ministerul Sănătăţii și CNAS au aprobat introducerea pe lista de medicamente gratuite a unor medicamente pentru care nici un alt stat nu a acceptat să plătească costurile tratamentului intergral.

Sorina Pintea se apăra arătând spre ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, căruia i-a propus variante de modificare a taxei pe medicamente care ar costa bugetul aproape un milliard de lei. Dacă Teodorovici nu va accepta (ceea ce nu ar fi o surpriză având în vedere că statul se împrumută la greu zilele acestea ca să acopere găurile din buget), cei de la Ministerul Sănătății vor spune că problemele cu medicamentele sunt doar din vina celor de la Finanțe, care nu alocă fonduri. Producătorii de medicamente ieftine spun că Ministerul Sănătății ar avea la îndemână și o soluție fără costuri la buget, în care medicamentele ieftine să plătească o taxa mai mică, dar pe care o respinge din start pentru că ea nu este aprobată de giganții farma.

Lipsa medicamentelor ieftine te doare la remaniere

Noul scandal al dispariției medicamentelor le ridică mingea la fileu celor care țintesc Ministerul Sănătății la apropriata remaniere. Ministrul Pintea nu a fost niciodată în grațiile lui Liviu Dragnea, iar prospectul unei noi crize a medicamentelor și întârzierile în planurile de construcție a spitalelor județene sunt motive suficiente pentru o schimbare.

Interesați de portofoliu sunt chiar contestatarii lui Dragnea, care ar putea să negocieze postul pentru a lăsa-o mai moale cu opoziția în interiorul PSD. Niculae Bădălău ar fi unul dintre cei dornici să-și pună omul la Ministerul Sănătății, adică pe Cristina Elena Dinu, deputat de Giurgiu și secretar al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. De scaunul de ministru al Sănătății era interesată mai deunăzi și organizația PSD București, pentru actualul secretar de stat din minister Rodica Nassar, dar schimbarea de direcție a Gabrielei Firea și conflictul acesteia cu Dragnea fac această variantă improbabilă, ba chiar imposibilă.

Scaunul lui Eugen Teodorovici nu este în pericol, dar ministrului nu-i va cădea deloc bine să devină principalul vinovat pentru lipsa medicamentelor. Mai ales că planurile de viitor ale actualului ministru al Finanțelor țintesc fie postul de Prim Ministru, fie o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Cum popularitatea e importantă în fiecare din cazuri, e de presupus că Teodorovici va merge mai degrabă pe o variantă din care să profite cel mai mult în popularitate, adică să ia de la cei bogați și să dea la cei săraci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.