Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renaște un mare proiect, care va schimba Europa: România intră în joc și devine poarta Europei

romania grecia bulgaria

Ministrul grec al Infrastructurii și Transporturilor, Christos Staikouras, a vorbit despre necesitatea consolidării în continuare a sistemului european de transport, prin noile coridoare comerciale care leagă Marea Baltică de Marea Neagră și Marea Egee. În cadrul prezentării susținute la forumul de afaceri al Three Seas Initiative de la Vilnius, Lituania, ministrul grec a subliniat că lanțurile tradiționale de aprovizionare de transport est-vest ar trebui echilibrate de fluxurile nord-sud.

„Grecia colaborează cu Bulgaria și România, în cadrul Coridorului Marea Baltică - Marea Neagră - Marea Egee și în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, revigorând proiectul Sea2Sea și extinderea acestuia în România”, a precizat Staikouras, subliniind că dezvoltarea infrastructurii are o importanță maximă pentru aceste conexiuni.

Ministrul grec a mai afirmat că o condiție prealabilă este obținerea unei finanțări suficiente la nivel european pentru infrastructură și inovare, precum și oferirea de stimulente pentru parteneriate public-private și dezvoltarea de noi instrumente.

„Actuala revizuire a Regulamentului Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T) ar trebui să ia în considerare prevederile speciale pentru aceste proiecte. Și va trebui susținută crearea în comun a unor companii pentru finalizarea acestor proiecte. Aceasta este calea pentru implementarea proiectului Sea2Sea, care are o prioritate ridicată pentru guvernul grec”, a spus în încheiere Christos Staikouras.

Ce este proiectul Sea2Sea

Consorțiul proiectului SEA2SEA a fost format din 3 parteneri, și anume Autoritatea Portuară Kavala, Autoritatea Portuară Alexandroupolis, Ministerul bulgar al Transporturilor, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Proiectul general a vizat dezvoltarea unui coridor multimodal de transport de marfă care să conecteze porturile din nord-estul Mării Egee cu porturile din Marea Neagră și Dunăre, oferind astfel o rută alternativă spre strâmtoarea Bosfor, unde s-a observat o congestie a traficului.

România devine poarta Europei

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat faptul că atacurile rebelilor Houthi forțează Uniunea Europeană să-și diversifice rutele de transport. Astfel, legătura dintre Asia Centrală și Europa se va face preponderent prin România, iar Portul Constanța va deveni o adevărată poartă de intrare în Europa. Recent, România a luat decizia de a investi suma de un miliard de euro în Portul Constanța Sud pentru a permite navelor de mare capacitate să opereze în port.

"Atacurile Houthi conduc la creșterea costurilor de transport pe rutele către Uniunea Europeană în mod substanțial, ceea ce înseamnă un lucru care ne afectează pe toți, inclusiv pe români, chiar dacă, să spunem, nu văd ei o legătură directă. Și asta este unul din subiecte. Cum facem să ne coordonăm mai bine pentru a lupta împotriva atacurilor persistente asupra rutelor de transport.

Marea Neagră este o altă rută de transport importantă, care este acum sufocată de conflictul din Ucraina. Deci, v-am dat două exemple.

Vreau să vă dau și unul pozitiv. Discutăm despre diversificarea rutelor de transport și despre cum facem să întărim coridorul mijlociu, ceea ce înseamnă conexiunea între Asia Centrală și Europa, prin țările din Caucaz, Marea Caspică.

Și vestea bună pentru noi este că partea de intrare a acestui coridor către Uniunea Europeană este portul Constanța, este România în principal. Vom avea, cel puțin în Uniunea Europeană, planuri destul de avansate în această direcție", a spus Adina Vălean, joi seară, în direct la Antena 3 CNN.

"Asta înseamnă investiții puternice și tot ce am investit până acum va folosi pe viitor, pentru că un astfel de coridor mijlociu va deservi vă dați seama câte regiuni și ce importanță economică va avea pentru întreaga Uniune Europeană", a explicat ea.

România investește un miliard de euro în Portul Constanța

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că în cadrul ședinței de Guvern s-a decis că Portului Constanța Sud reprezintă un obiectiv strategic de interes național. Astfel, România va investi un miliard de euro, iar la final prin Portul Constanța vor putea transporta marfă inclusiv navele de mare capacitate, ceea ce va transforma România într-un mare jucător regional.

”1 miliard de euro pentru investiții în Portul Constanța!

Guvernul a decis astăzi că dezvoltarea Portului Constanța Sud, prin investiții masive în Molurile III S și IV S, reprezintă un obiectiv strategic de interes național.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.