Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renumit jurnalist rus, urmărit penal pentru discreditarea acțiunii armate din Ucraina

Facebook
rusia ucraina

Un renumit jurnalist şi opozant rus, Ilia Azar, a anunţat vineri că este urmărit penal pentru că a criticat ofensiva Moscovei în Ucraina, un nou exemplu al represiunii îndreptate împotriva detractorilor acestei intervenţii militare, relatează AFP și Agerpres.

Azar a indicat pe contul său Telegram că face obiectul unor acuzaţii de infracţiuni administrative pentru "discreditarea recurgerii la forţele armate ruse pentru protejarea intereselor Rusiei şi ale cetăţenilor săi şi pentru menţinerea păcii internaţionale", adăugând că această acuzaţie se bazează pe un mesaj pe care l-a publicat pe Facebook.

Autorităţile "nu precizează care, dar începeam să mă gândesc cu îngrijorare că am fost uitat sau că nu mă opun războiului destul de clar", a ironizat el.

Azar, care nu se află în prezent în Rusia, riscă - potrivit lui - o amendă de 100.000 de ruble (1.400 de euro la cursul actual).

De la lansarea ofensivei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, autorităţile ruse şi-au intensificat campania împotriva criticilor acestei intervenţii militare care a făcut mii de morţi şi a provocat o gravă criză umanitară.

Rusia şi-a consolidat arsenalul legislativ, care permite impunerea unor amenzi usturătoare sau pedepse cu închisoarea pentru persoanele găsite vinovate de "discreditarea" armatei sau publicarea de "informaţii false" pe această temă.

Însuşi faptul de a numi această ofensivă militară drept "război" este teoretic suficient pentru a fi urmărit penal.

Ilia Azar, în vârstă de 37 de ani, este un jurnalist care lucrează pentru mai multe media, între care publicaţia independentă Novaia Gazeta, care şi-a suspendat apariţia la sfârşitul lunii martie în Rusia pe fondul climatului represiv din ţară.

El este de asemenea un opozant politic în cadrul consiliului municipal al districtului Hamovniki din Moscova.

Nu este prima oară când este hărţuit de autorităţile ruse. În 2020, Ilia Azar a stat 10 zile în închisoare după ce a organizat un pichet solitar la Moscova. Arestarea sa a provocat atunci proteste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.