Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renzi e supărat pe Merkel și Hollande: Summitul european de la Bratislava a fost o ocazie pierdută

PD: RENZI, C'E UNA SINISTRA OSSESSIONATA DA DENARO

Summitul informal al statelor membre ale Uniunii Europene, fără Marea Britanie, care a avut loc vineri la Bratislava a fost 'o ocazie pierdută', a afirmat premierul italian Matteo Renzi într-un interviu apărut duminică în cotidianul Corriere della Sera, în care el se declară dezamăgit în special de preşedintele francez Francois Hollande şi de cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP.

Întrebat despre absenţa sa de la conferinţa de presă comună susţinută vineri de liderii francez şi german, Renzi a spus că nu are 'nicio problemă' cu Hollande şi Merkel.

Citește și: Gafă de proporții mondiale: Președintele celei mai populate țări din Africa l-a plagiat pe Obama

Însă "a face o conferinţă de presă în care nu spunem nimic nu este visul vieţi mele", a adăugat el în acest interviu care continuă în linia afirmaţiilor dure făcute sâmbătă într-o conferinţă la Florenţa.

Iar dacă preşedintele francez şi cancelarul german "vor să îşi petreacă după-amiaza scriind documente fără suflet şi fără orizont, o pot face şi singuri", a mai spus el.

Cei trei lideri s-au întâlnit totuşi, într-o atmosferă extrem de amicală, la sfârşitul lunii august în Mediterana, în largul micii insule italiene Ventotene, cu ocazia unei reuniuni tripartite menită a pregăti summitul de la Bratislava.

Însă Matteo Renzi nu şi-a ascuns dezamăgirea în interviul apărut duminică. "I-am invitat la Ventotene pentru a construi un parcurs, nu pentru a admira priveliştea sau a mânca peşte", a afirmat premierul italian.

Renzi se declară dezamăgit în special de lipsa rezultatelor în privinţa problemei imigraţiei. "Nu putem lăsa ca problema imigraţiei să explodeze din cauza incapacităţii Europei", a subliniat el, ironizând apoi Uniunea Europeană, care "construieşte în acelaşi timp, cu miliarde, un nou sediu pentru Consiliul European" la Bruxelles.

"Voi propune ca în faţa sediului să fie pusă barca pe care Italia a recuperat-o de pe fundul mării şi care acum se află la Augusta", în Sicilia, a mai declarat şeful guvernului de la Roma. "Cel puţin aşa, de fiecare dată când va avea loc o reuniune, în loc să ne uităm doar la noile canapele, ne vom uita la imaginea acestei bărci şi la scandalul imigraţiei", a spus el.

Italia a scos la suprafaţă în această vară epava traulerului care s-a scufundat în largul Libiei în aprilie 2015, accident în care au murit circa 700 de imigranţi.

Sâmbătă, Renzi a afirmat că Italia nu este dispusă să se comporte ca şi când Uniunea Europeană ar funcţiona, exprimându-şi nemulţumirea faţă de rezultatele summitului de vineri de la Bratislava la care au luat parte liderii statelor membre ale UE (fără Marea Britanie), anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.