Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REPER desființează bugetul pe anul 2024: 'Este unul prost, mincinos, inechitabil şi puternic politizat' / Avertismentul dur pe care îl lansează

caleaeuropeana.ro
Dragoş Pîslaru

Bugetul pe anul 2024 este unul "prost", "mincinos", inechitabil şi "puternic politizat", a declarat marţi europarlamentarul Dragoş Pîslaru, copreşedinte al Partidului REPER.

"Bugetul pe care îl propune Guvernul, coaliţia PSD-PNL, este un buget prost, este un buget în primul rând mincinos, şi asta n-o spunem doar noi. Consiliul Fiscal arată că veniturile sunt supraevaluate. Discutăm de o proiecţie de creştere a venitului de 13% care n-are niciun fel de temei. În acelaşi timp este un buget falimentar. Proiecţia şi analiza Consiliului Fiscal, şi nu numai, arată că există posibilitatea, pe baza acestui buget, să ajungem la un deficit de peste 6%. Ce înseamnă deficit? Înseamnă creşterea datoriei, înseamnă împovărarea românilor şi mai ales a generaţiilor tinere în viitor", a declarat Pîslaru, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Potrivit acestuia, bugetul pe anul viitor este, în acelaşi timp, "un buget inechitabil, care până la urmă oferă nişte resurse primarilor" şi nu se adresează celor mai vulnerabili - copiilor aflaţi în sărăcie, tinerilor aflaţi în şomaj.

"Bugetul este, în acelaşi timp, un buget puternic politizat. Se măresc subvenţiile pentru partide, se vede foarte clar modul în care se alocă bani către fiefurile politice. Prin urmare, din acest punct de vedere, e clar că nu e vorba de interesul cetăţeanului, ci este vorba de strict interesele politice, mai ales că vine acum partea electorală. Şi nu în ultimul rând, ceea ce mi se pare foarte important, este un buget de mântuială, e făcut pe genunchi. Toată procedura la care asistăm este un simulacru, este trecută pe repede înainte. (...) Ceea ce vedem acum este o deprofesionalizare totală a procedurii bugetare", a susţinut Pîslaru.

Avertismentul lansat

În opinia eurodeputatului, ministrul Finanţelor Publice nu este doar o persoană care trebuie să facă "jocuri politice", ci este cel care trebuie să aibă "responsabilitatea acestui exerciţiu".

"Şi atenţia atrag atenţia că atât prim-ministrul, cât şi ministrul de Finanţe, nu îşi asumă, conform legii responsabilităţii fiscal-bugetare, redactarea acestui buget, pentru că şi-au băgat o derogare pe Ordonanţa pe care şi-au adoptat-o nu demult, astfel încât să fie anul acesta exceptat, tocmai ca să nu sufere consecinţe legale. Concluzia - vine Crăciunul, ne aşteaptă un an, e un an în care, şi asta o spun cu toată tăria, Guvernul va intra în austeritate, va băga ţara în austeritate, ceea ce am evitat cu sprijinul Uniunii Europene, cu PNRR, cu bani europeni. România va intra în austeritate, nivelul de trai va scădea, deja toţi cei care sunt în administraţia publică vor simţi lucrurile astea pe conturile proprii, şi acest lucru va fi resimţit şi de sectorul privat care este suprataxat", a transmis liderul REPER.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.