DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Replică dură a europarlamentarului PNL Daniel Buda pentru europarlamentarul USR Cristian Ghinea: `În politică este bine să nu pierzi ocazia să taci`

paginaeuropeana.ro
Daniel Buda

Acuzații explozive pentru Guvernul Orban. Europarlamentarul Cristian Ghinea (USR-PLUS/Renew Europe) precizează că actualul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, s-ar afla în conflict de interese, potrivit legislaţiei româneşti şi normelor europene, fapt ce poate afecta finanţările 2021 - 2027. Replica a venit imediat din europarlamentarului PNL Daniel Buda care susține că în politică ”În politică este bine să nu pierzi ocazia să taci! Dacă tăceați, filosof rămâneați!

Referitor la acuzele domnului europarlamentar Cristian Ghinea față de Ministrul Fondurilor Europene, domnul Marcel Boloș, precizez faptul că acestea nu doar că sunt nefondate dar sunt și profund imorale și incorecte. Dincolo de respectul pe care îl port oricărui ales al poporului, nu pot să constat, domnule Ghinea, reaua dumneavoastră credință în abordarea acestui subiect pe care, în calitate de europarlamentar, l-ați fi putut rezolva pe calea unei simple întrebări adresate Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispuneți.

Pornit în goana după voturi și senzațional, ați uzitat spațiul public, improșcând cu noroi în ministrul care, în 4 luni de mandat, a reușit ceea ce dumneavostră din păcate nu ați reușit la Ministerul Fondurilor Europene. Domnul Boloș, în 4 luni de mandat, a reușit să creioneze mecanismele prin care, cu ajutorul fondurilor europene, să se creeze premisele de conectare la gaz a peste 200.000 gospodării și să deblocheze alte proceduri menite să simplifice accesearea fondurilor, aspecte care, din păcate, au fost irelevante în mandatul dumneavoastră. Deși, așa cum spuneam, puteați verifica la Comisia Europeană lipsa unui conflict de interese, ați preferat să spuneți neadevăruri.

Spre știința dumneavoastră și a opiniei publice, Comisia Europeană a fost chestionată despre acest subiect. Instituția a răspuns “expressis verbis" la adresa Nr. 617/25.02.2020, faptul că nu întrevede existența vreunui conflict de interese în privința domnului ministru Marcel Boloș în condițiile în care, demararea înființării acestei Autorități de Management s-a realizat cu mult timp înainte ca domnia să fie numit ministru.

Cred că, în calitate de europarlamentar, ar trebui să vă concentrați pe mecanismele și procedurile pe care le avem la îndemână, atât eu cât și dumneavoastră, să venim în spațiul public cu informații corecte și să ne batem ca interesele României la Bruxelles să fie reprezentate. Îmi displace profund că am fost nevoit să intervin pe acest subiect, însă opinia publică are dreptul să fie corect informată.

_

"Situaţia poate afecta grav întreg sistemul de gestionare a fondurilor pe care Boloş îl propune astăzi: orice audit ulterior al Comisiei Europene poate suspenda Programele Operaţionale pentru că au fost create de o persoană în vădit conflict de interese. Marcel Boloş trebuie să se retragă sau să fie retras imediat de la conducerea ministerului şi din orice formulă de pregătire a cadrului financiar 2021 - 2027", spune Cristian Ghinea, conform unui comunicat transmis AGERPRES.

În acest sens, europarlamentarul menţionează că Marcel Boloş "are două posturi de director blocate în instituţii care ar urma, potrivit propunerii sale - în calitate de ministru -, să primească putere crescută de decizie" în următorul cadru financiar 2021-2027.

"Mai exact, Boloş este director la Organismul Intermediar de la Ministerul Transporturilor, unde şi-a îngheţat poziţia pentru a se muta director la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest. Acolo şi-a îngheţat poziţia ca să vină ministru. Atât Ministerul Transporturilor, cât şi ADR ar urma să primească un nou statut, cu putere mare de decizie în cadrul financiar 2021-2027, şi anume să devină Autorităţi de Management pentru Programul de Transport, respectiv unul din programele regionale. Dacă în cazul ADR, mai sunt şi alţi beneficiari, în cazul AM Transport, Boloş e singurul beneficiar posibil, el ocupând un post de director în minister peste direcţia care se ocupă de fonduri europene. Această direcţie ar urma să fie ridicată la nivel de Autoritate de Management, iar directorul Boloş să devină director general. Iar această decizie este luată de Marcel Boloş, din scaunul de ministru", precizează Ghinea, în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, Marcel Boloş se află în conflict de interese chiar dacă nu a semnat memorandumul privind organizarea sistemului de management al fondurilor europene 2021 - 2027, iar premierul interimar Ludovic Orban a delegat unui secretar de stat acest drept.

"Îl provoc pe ministrul Boloş să publice acest document, este inacceptabil să nu avem în consultare publică un document care organizează cheltuirea a 30 de miliarde de euro bani europeni. Delegarea semnăturii nu şterge conflictul de interese. Marcel Boloş încearcă să ocolească legea românească a conflictului de interese, dar Regulamentul european este mult mai explicit şi vorbeşte şi despre pregătirea actelor de decizie. (...) Marcel Boloş, care a făcut aceste propuneri, trebuie să îşi dea demisia din ambele funcţii de director, rămânând de facto cu o interdicţie de a le reocupa până în ultimul an în care vor putea cheltui banii europeni, adică 2029 sau 2030", adaugă Ghinea.

Totodată, acesta face apel la premierul desemnat Florin Cîţu să nu îl mai includă în noua echipă de miniştri pe Boloş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.