Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Replica lui Orban pentru `rebeliunea` liberalilor bucureșteni: Echipa de conducere, plus o nouă soluție de `import` pentru Primăria Capitalei

antena3
orban-ludovic-pnl

În PNL se ascut cuțitele. Ludovic Orban este decis să obțină controlul deplin asupra filialei București și să treacă peste voința colegilor bucureșteni care cer, cu mic, cu mare, instalarea europarlamentarului Rareș Bogdan la cârma acestei organizații. Mai mult chiar,  conducerea de partid caută un candidat pentru Primăria Capitalei și se află la această oră în negocieri cu un politician pentru importarea acestuia în PNL.

Acum trei săptămâni, Orban a cerut amânare la ultima ședință a PNL, pentru a veni cu propuneri pentru șefia PNL București.  Termenul a expirat deja, dar liderul PNL a invocat faptul că a fost ocupat cu moțiunea și nu a avut timp să analizeze bine situația din Capitală, acolo unde partidul său obține rezultate foarte slabe în ultima vreme.

Astăzi în cadrul Biroului executiv, Ludovic Orban ar trebui să vină cu evaluarea prestației filialelor bucureștene la ultimele alegeri europarlamentare. Deja, întreaga garnitură de șefi de sectoare, în frunte cu liderul de la  Capitală, Cristian Bușoi, și-au dat demisiile sau au fost demiși pentru  scorurile dezastruoase obținute la aceste alegeri.

Ascensiunea lui Rareș Bogdan și aportul adus de acesta scorului pe național obținut de PNL a adat însă aripi contestatarilor lui Orban din partid. Mulți îl văd pe Rareș Bogdan principalul instrument prin care pot crea o contrapondere la tendințele de centralizare a puterii venite din partea actualului lider PNL. Iar instalarea acestuia ca președinte la PNL București drept recompensă pentru serviciile aduse ar servi întocmai acestui scop.

O situație pe deplin cunoscută de către cei doi protagoniști.În ultimele săptămâni, Rareș Bogdan a încercat să joace de pe o poziție de forță, criticând unele decizii luate de conducerea PNL și venind cu condiții grele pentru a accepta șefia PNL București: niciun om aflat sub controlul direct al lui Orban în echipa de conducere a acestei filiale și posibilitatea de a veni cu propria echipă la Capitală.  Cum era de așteptat, Orban a refuzat aceste condiții în discuțiile care au urmat, l-a ostracizat pe noul europarlamentar la Bruxelles, oferindu-i funcția onorifică de lider al delegației  României, dar a legitimat astfel postura lui Rareș Bogdan de unic rival al acestuia în partid, o poziție pe care acum foștii demisionari  de la nivelul PNL București caută să o exploateze.

Presiunea pusă pe conducerea din Modrogan prin aruncarea în spațiul public a unei scrisori deschise cu semnăturile de susținere a 600 de liberali pentru desemnarea lui Rareș Bogdan drept președinte la București nu a funcționat.  Potrivit unor surse din conducerea liberală, Orban  a aflat că toată strategia a fost pusă în scenă de foștii lideri de sectoare cu asentimentul lui Rareș Bogdan și a acționat ca atare.

Astfel, liderul PNL  plănuiește să numească în funcția de președinte al Capitală un om de încredere, flancat de o echipă formată din oameni similari.  Importată din zona Cioloș -USR, candidat fără succes la europarlamentare, Violeta Alexandru este  în cărți pentru  șefia organizației de București,  fiind  considerată de conducere unul din puținii oameni, care prin profilul său, poate rupe pe termen lung, procentele USR-Plus. În subordinea ei, Orban vrea să-l instaleze în scaunul de secretar general al filialei pe  Tănase Stamule, cu probleme grave de imagine asociat cu gravele probleme identificate de DNA la Primăria Sectorului 1– , și unul dintre oamenii de bază a liderului PNL. Acesta este luat în calcul  și pentru preluarea șefiei PNL Sector 1, în timp ce avocatul  Cristian Băcanu (scriitorul plângerilor penale ale liderului PNL) este considerat favorit pentru  a deveni președinte la PNL Sector 5. La PNL sector 6, cele mai mari șanse să fie numit le are consilierul general Ciprian Ciucu. O garnitură de oameni noi  care nu inspiră pentru ceilalți liberali încrederea afișată de Orban în potențialul lor de a  crește procentele liberale la București. Nemulțumirile deja sunt murmurate pe la colțuri în PNL.

"Când îl ai pe Hagi în echipă nu joci cu rezervele. Niciunul din ei nu depășește scorul PNL pe Capitală, fie el așa cum e. Singurul care are dublu la București peste partid este Rareș Bogdan. Dar acesta nu a dorit să preia  organizația cu oamenii lui Ludovic sub el. În locul lui Orban făceam sondaj să vedem care sunt primii șase liberali ca notorietate și încredere și pe ei îi puneam în funcții", ne-a declarat un vicepreședinte liberal.

Strategia lui  Orban nu se oprește însă aici. Rareș Bogdan a fost scos inclusiv din cărțile unei eventuale candidaturi pentru Primăria Capitalei. Potrivit surselor stiripesurse.ro, în ultimele săptămâni au fost purtate negocieri cu deputatul  Nicușor Dan, fostul președinte fondator al USR.

"Se poartă încă discuții cu acesta, dar am ajuns într-un fel de impas. Ludovic îi cere lui Nicușor Dan să-și depună adeziunea la partid ca să fie candidatul PNL, dar acesta  preferă mai degrabă sprijinul PNL pentru platforma sa de candidat indepedent", ne-au explicat sursele citate.

Negocierile sunt departe de a fi finalizate, dar o eventuală înțelegere în termenii doriți de Nicușor Dan nu este văzută cu ochi buni în PNL. Nicușor Dan ca independent nu  poate contribui la creșterea procentelor liberale în Capitală, iar un eventual succes al acestuia din această postură la alegerile din 2020 în fața Gabrielei Firea nu  va putea fi capitalizat eficient de către partidul lui Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.