Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REPLICILE deputaților USR PLUS pentru Rareș Bogdan: 'L-ar fi acuzat și pe Cuza când a secularizat averile mănăstirești?

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

Deputați USR PLUS care au votat miercuri în Parlament împotriva creșterii finanțării schitului românesc de la Muntele Athos motivând că este „o risipă populistă”, i-au răspuns, joi, prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan care i-a numit „ignoranți și necunoscători de tradiții, istorie și diplomație”.

Deputatul USR PLUS Silviu Dehelean:

  • „Rareș Bogdan numește parlamentarii USR PLUS “ignoranți și necunoscători de tradiții și istorie” pentru votul împotriva creșterii alocării de la 250.000 euro la aproape 1 milion de euro pentru un singur schit aflat pe Muntele Athos, “Schitul Prodromu”, pe perioadă de pandemie. Le răspund lui și celor care ne critică și consideră că am greșit votând împotriva majorării finanțării schitului de la Athos că le respect punctul de vedere, dar și ei ar trebui să îl respecte pe al celorlalți. Mă întreb dacă l-ar fi acuzat pe prințul A.I. Cuza când a secularizat averile mănăstirești deoarece copiii țăranilor români nu aveau școli iar banii țării mergeau la Muntele Athos? Ce unitate de măsură ar fi folosit în acele vremuri?
  • Vă mai întreb în același timp dacă nu ar fi mai util să se finanțeze institutele culturale din afara țării, unele dintre ele fiind cu mult în urma altora deținute de state europene ca dotări tehnice și abilitări sau dacă nu ar fi mai indicat să finanțăm din acei bani programe culturale, burse sau premii pt studenții remarcabili, ceea ce include și burse pentru cei care studiază teologia, învățământul teologic românesc cu o tradiție apreciată în mediul academic european. România are și alte priorități și instituții pe care de mult timp le neglijează, și de care domnul Rareș Bogdan nu pare atât de preocupat. În fine, vreau să fie clar că nu este vorba despre o nerecunoaștere a rolului Bisericii, sunt opinii, poziții și priorități la care avem dreptul într-o democrație și pe care românii pe care îi reprezint le susțin”, a scris el pe Facebook.

Deputatul USR PLUS Cristian Seidler:

  • „Dl Rareș Bogdan poate spune ce consideră dânsul. Una este însemnătatea istorică și spirituală a schitului, pe care nu o contestăm, dar nu putem fi de acord cu creșterea de 4 ori a finanțării, fără nicio justificare, într-o perioadă în care persoanele fizice și juridice donează bani pentru spitale”, a declarat acesta la Antena 3.

Votul din Parlament și reacția lui Rareș Bogdan

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, în calitate de for decizional, acordarea unui sprijin financiar în valoare de 960.000 euro (echivalentul în lei) schitului românesc "Prodromu" de la muntele Athos, Grecia. S-au înregistrat 258 de voturi "pentru", 31 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi un deputat nu a votat. Toate voturile contra au fost de la USR PLUS (lista nominală aici). Printre cei care au votat împotriva finanțării schitului românesc de la muntele Athos s-au numărat vicepremierul Dan Barna și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Unul din deputații USR PLUS care au votat contra, Radu Molnar, spune că finanțarea schitului românesc este 'o risipă populistă'.

Rareș Bogdan i-a criticat pe parlamentarii USR PLUS care s-au opus proiectului:

  • „Aici e vorba in primul rând de istorie! Niște cărți de istorie ar fi utile. Ce fel de educație au primit acești copii de la părinții și bunicii lor? Cei care astăzi au votat împotriva așezământul cultural, spiritual și istoric de la muntele Athos….... se dovedesc ignoranți și necunoscători de tradiții, istorie și Diplomație. Oare trebuie să uităm cine suntem, de unde venim, pentru a îngroșa rândurile unor organisme fără logică spirituală? La ce recurgem când ni se frânge sufletul? Sau nu ni se mai frânge? Suntem roboți? ...Fără istorie, tradiții, fără inimă suntem o frunză în vânt! Doamne, dă-le minte și ajută-i să vadă adevărul, calea și viața! In acest caz nu e vorba de dogmatism și nici măcar de Spiritualitate exacerbata, dacă se poate vorbi vreodată de așa ceva, AICI e vorba de istoria noastră ca Neam, de nimic altceva”, a scris prim-vicepreședintele PNL pe Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.