Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Represiunile din regiunea Xinjiang a dus la o creștere semnificativă a încarcerărilor din China

gratii

Numărul persoanelor arestate şi închise în Xinjiang a crescut semnificativ în zece ani, conform datelor oficiale, Beijingul întărindu-şi supravegherea în această regiune din nord-vestul Chinei marcată de tensiuni cu musulmanii, care sunt majoritari, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Conform unui bilanţ al autorităţilor judiciare consultat de AFP, una din cinci arestări făcute în China în 2017 a avut loc la Xinjiang, deşi acest teritoriu, mare de trei ori cât Franţa, nu adună decât 2% din populaţia ţării.

Este o creştere puternică faţă de deceniul precedent, când regiunea, unde trăiesc mai multe minorităţi musulmane, nu totaliza decât 2% din numărul arestărilor din China în 2007.

După o serie de atentate sângeroase atribuite uigurilor, autorităţile au impus în ultimii ani măsuri draconice în Xinjiang, regiune aflată la frontiera cu Asia Centrală, Afganistanul şi Pakistanul.

Regimul chinez este suspectat că a internat până la un milion de persoane, în special provenite din rândul minorităţilor uigură şi kazahă, în tabere de reeducare. Beijingul neagă această cifră şi vorbeşte de "centre de formare profesională" pentru a lupta împotriva radicalizării islamiste.

"În afară de tabere de internare, considerăm că unii au fost judecaţi în secret şi trimişi la închisoare fără capete de acuzare cunoscute", a precizat Patrick Poon, de la Amnesty International.

Citește și: DEMISIA care a aruncat în aer ALDE: grupul din Senat se desființează dacă mai pleacă un membru ales pe listele partidului

Numărul cazurilor legate de "punerea în pericol a securităţii publice" a atins 60.510 în 2017, comparativ cu numai 1.710 în urmă cu zece ani, conform unui raport anual făcut public de Curtea Populară Supremă din Xinjiang.

Această acuzaţie vagă poate însemna atât adunări fără o autorizaţie oficială, cât şi atacuri cu cuţitul.

"Numeroase cazuri aşa-zise de terorism, care implică aproape întotdeauna minorităţi etnice, nu sunt supuse procedurilor judiciare corespunzătoare", potrivit cercetătoarei Frances Eve, de la Asociaţia Apărătorii Chinezi ai Drepturilor Omului.

"Aceste verdicte sunt deseori pregătite înaintea procesului: funcţionari ai guvernului sau ai Partidului Comunist chinez decid pedepsele, nu judecătorii", a afirmat ea.

"O judecată echitabilă" din partea unui judecător în Xinjiang este imposibil de imaginat, scrie la rândul său, într-un articol din New York Times consacrat subiectului, Donald C. Clarke, un cunoscător al situaţiei detenţiilor din această regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.