DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Reprezentanții grupului 'Ilașcu' o să primească o indemnizație lunară pentru că au fost persecutați din motive politice

parlament vot camera deputatilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice cu începere de la 2 iunie 1992 şi care au fost condamnate în 9 decembrie 1993 de o instanţă de judecată nerecunoscută din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, informează Agerpres.

Citește și: CCR a decis că este neconstituţională legea prin care executările silite în materie civilă erau suspendate până la data de 1 septembrie

"Beneficiază de indemnizaţia lunară prevăzută la art. 4 alin. (1) din Decretul lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinatate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele, cetăţeni români la data depunerii cererii, care au fost persecutate din motive politice cu începere de la 2 iunie 1992 şi care au fost condamnate în 9 decembrie 1993 de o instanţă de judecată nerecunoscută din regiunea transnistreană a Republicii Moldova", prevede proiectul iniţiat de liderul PMP, Eugen Tomac.

Persoanele prevăzute de proiectul de lege, care au domiciliul în străinatate, pot depune cererea personal la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau prin mandatar desemnat prin procură specială la agenţia teritorială în a cărei raza teritorială domiciliază mandatarul.

"Un moment de grea cumpănă pentru libertate şi democraţie l-a reprezentat data de 9 decembrie 1993 când un tribunal ilegitim al regimului separatist de la Tiraspol, necunoscut pe plan internaţional, a acuzat pe nedrept şi a condamnat, fără drept de apel, un grup de patrioţi din Republica Moldova - Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco cunoscut sub numele de grupul Ilaşcu. (...) Adevărul istoric cu privire la faptele şi evenimentele în care s-a implicat grupul Ilaşcu este deja consacrat, fiind reliefat de documente ale autorităţilor din România şi Statele Unite ale Americii, ale instituţiilor Uniunii Europene, Consiliului Europei etc. România, însă, încă nu a reuşit să-şi exprime gratitudinea faţă de aceşti cetăţeni români. Prin urmare se impune o iniţiativă legislativă prin care să se realizeze atât o reparaţie morală, cât şi una pecuniară faţă de grupul Ilaşcu, aşa cum Parlamentul României a legiferat deja recunoştinţa faţă de ceilalţi eroi ai luptei anticomuniste", arată Tomac în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 279 de voturi "pentru" şi 18 abţineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.