Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentanţii Salvaţi Copiii România: Spectacole de teatru privind rolul gândirii critice în combaterea dezinformării online

Salvați copiii

Reprezentanţii Salvaţi Copiii România şi ai unui dezvoltator de proprietăţi comerciale vor organiza, până la finalul lunii mai, spectacole de teatru de improvizaţie pentru copii, cu scopul de a atrage atenţia asupra rolului gândirii critice în combaterea dezinformării online, a anunţat marţi preşedintele executiv al acestei organizaţii, Gabriela Alexandrescu.

Aproape 80% dintre copiii cu vârsta între 8 şi 17 ani utilizează internetul zilnic, timp de cel puţin trei ore, în afara orelor de şcoală, procentul celor care petrec între una şi două ore pe zi fiind de 19%. Paginile web găsite folosind Google şi paginile de ştiri sunt principalele surse de informare a copiilor, urmate de discuţiile cu prietenii sau reţelele sociale. Aproape 50% dintre copii afirmă că informaţia este adevărată când corespunde cu ce ştiu deja. Această situaţie este mai întâlnită în rândul adolescenţilor şi al copiilor din mediul urban, conform rezultatelor relevate de o cercetare sociologică realizată de Salvaţi Copiii privind folosirea internetului de către copii şi adolescenţi, ce poate fi accesată pe portalul Ora de Net al Salvaţi Copiii, potrivit Agerpres.ro.

Mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii şi, de multe ori, ştirile care apar pe diferite site-uri, bloguri sau reţele de socializare sunt false sau contrafăcute, cu scopul de a induce în eroare cititorii, de a genera anxietate, teamă sau reacţii şi comportamente care să fie în interesul celor care le produc şi lansează. Mai mult decât atât, 22% dintre copii şi tineri cred că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

"Tehnologia oferă numeroase oportunităţi de cunoaştere, dezvoltare, dar şi o serie de riscuri, cum ar fi protecţia datelor personale, comunicarea cu persoane necunoscute, distribuirea conţinutului negativ în mediul online, citirea sau accesarea unor materiale cu conţinut dăunător, dar şi această dificultate de a deosebi informaţiile reale de cele contrafăcute", a atras atenţia Gabriela Alexandrescu, la o conferinţă.

Ea a adăugat că părintele trebuie să-l ghideze pe copil în mediul online.

La rândul său, conf. dr. Mihai Craiu este de părere că rolul părintelui ar trebui să fie mai degrabă de "partener şi călăuză" a copilului în social media, decât de "gardian informat".

El a semnalat că expunerea excesivă la realitatea virtuală, la ecrane, îi poate afecta pe cei mici, cel puţin în "perioada vulnerabilă" a primei copilării.

Mihai Craiu este de părere că adulţii au rolul de a le oferi adolescenţilor instrumente de verificare a faptelor şi timpul lor. "Suntem atât de ocupaţi şi lucrăm la zece mii de joburi ca să aibă ei bani să se ducă la colegiu în străinătate, dar uităm să fim părinţi", a adăugat Mihai Craiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.