Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentantul Bulgariei la BERD, vizat de o anchetă după dezvăluirile din presa europeană privind spălătoria azeră

rachaelcurtis.theworldrace.org
Bulgaria

Autorităţile bulgare au anunţat joi lansarea unei anchete care îl vizează pe reprezentantul Bulgariei pe lângă BERD, Kalin Mitrev - soţul directoarei generale a Unesco, Irina Bokova -, după dezvăluirile din presa europeană privind sumele importante plătite de Azerbaidjan unor factori de decizie europeni pentru a-şi asigura sprijin în străinătate, relatează AFP. Ancheta lansată de Sofia urmăreşte să stabilească dacă a fost sau nu vorba de fraudă fiscală şi spălare de bani, în contextul informaţiilor privind plăţi efectuate de societăţi azere în conturi ale lui Kalin Mitrev, potrivit Parchetului bulgar.

Cazul lui Mitrev a fost abordat de altfel joi şi în cadrul unei reuniuni ministeriale, la care acesta a dat explicaţii care nu indică vreo încălcare a legii, a dat asigurări ministrul finanţelor, Vladislav Goranov. Acesta a menţionat că o eventuală destituire a lui Mitrev din postul său de la BERD nu face parte din competenţele guvernului bulgar. În vârstă de 65 de ani, Kalin Mitrev este din 2014 reprezentantul ţării sale pe lângă Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, funcţie pe care a mai ocupat-o în perioadele 1996-1997 şi 2002-2009. Potrivit anchetei jurnalistice europene, el ar fi încasat 425.000 de euro de la societatea azeră Avuar Co.

Mitrev a recunoscut miercuri în publicaţia bulgară 24 Ceasa că a avut o activitate de "consultant", dar a dat asigurări că şi-a plătit toate impozitele datorate statului şi a susţinut că informaţiile privind acest contract au fost prezentate "în mod tendenţios" pentru a sugera un trafic de influenţă şi pentru a o implica pe soţia sa într-o "schemă de corupţie". Irina Bokova a subliniat la rândul ei pentru ziarul bulgar că este "incorect" să i se implice numele, neavând nimic de-a face cu cazul. O anchetă publicată marţi, intitulată 'Laundromat' ('Spălătoria') şi realizată în comun de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi zece publicaţii europene, printre care cotidienele francez Le Monde, german Suddeutsche Zeitung, britanic The Guardian şi danez Berlingske, relevă că Azerbaidjanul a cheltuit 2,5 miliarde de euro între 2012 şi 2014, în cadrul a peste 16.000 de tranzacţii, în special pentru a-şi cumpăra sprijin în străinătate, inclusiv în cadrul Consiliului Europei (CoE), conform Agerpres.

Întrebat de AFP, consilierul preşedintelui Ilham Aliev, Ali Hasanov, a respins ancheta, spunând că "se bazează pe idei preconcepute, lipsite de fundament, urmăreşte să provoace şi se înscrie într-o campanie de denigrare a Azerbaidjanului organizată de forţe anti-azere", invocând "Armenia şi lobby-ul armean internaţional". În iunie, Consiliului Europei a numit trei experţi pentru a ancheta acuzaţii de corupţie care vizează unii membri sau foşti membri ai săi, suspectaţi că au fost "cumpăraţi" de Baku în schimbul votului lor negativ împotriva unui raport - respins cu o majoritate largă de voturi de aleşii europeni - care denunţa situaţia deţinuţilor politici din Azerbaidjan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.