Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentantul Guvernului Germaniei, AVERTISMENT după întâlnirea cu Dragnea

Guvernul federal german mizează pe faptul că Executivul român ia în serios semnalele trase de o mare parte a societăţii româneşti după momentul OUG 13 şi va acţiona împreună cu Parlamentul de la Bucureşti în toate etapele ulterioare în ce priveşte reforma dreptului penal şi cu privire la situaţia din penitenciare, a declarat joi ministrul de stat pentru Europa Michael Roth.

Citește și: Dragnea explică DE CE a rămas REPETENT în facultate: 'Am fost FUGĂRIȚI'

Citeste si: ALERTĂ - Decizia BOMBĂ a Curții Constituționale: Dragnea NU poate fi premier

Declarația lui Roth vine în contextul în care în cursul zilei de azi a avut întrevederi cu mai mulți oficiali români, inclusiv cu Liviu Dragnea. 

"Între Germania şi România avem un dialog deschis, tot timpul constructiv, dar şi direct, bine direcţionat. Şi un parteneriat stabil trebuie să fie capabil să suporte chiar şi analize critice. (...) România, sprijinită de MCV (...) a făcut în ultimii ani progrese impresionante în lupta pentru statul de drept şi împotriva corupţiei. Pe acest fundal, şi permiteţi-mi să fiu foarte franc - OUG 13 de la sfârşitul lunii ianuarie a neliniştit Guvernul federal german şi mulţi alţi parteneri internaţionali, afectându-le chiar încrederea în dorinţa Guvernului român de a se menţine hotărât pe acest curs. Împărtăşim astfel îngrijorarea, neliniştea, stupoarea unor mari părţi ale societăţii civile româneşti, mă refer la oamenii care au ieşit în stradă şi au demonstrat pentru Europa. Acest lucru a arătat, în mod impresionant, curajul şi angajamentul în lupta împotriva corupţiei, pentru mai mult stat de drept şi aş dori să subliniez în mod deosebit pentru mai multă Europă prezentă în viaţa noastră. (...) Este, probabil, cel mai clar indiciu al succesului pe care l-a avut România pe calea către o societate deschisă, tolerantă şi pluralistă. (...) Aceasta este democraţia vie, democraţia trăită, un lucru nu peste tot de la sine înţeles în Europa şi puteţi fi mândri de acest lucru. Guvernul federal mizează pe faptul că Guvernul român ia în serios aceste semnale şi că va acţiona împreună cu Parlamentul în toate etapele ulterioare în ce priveşte reforma dreptului penal şi cu privire la situaţia din penitenciare", a declarat Michael Roth, ministru de stat pentru Europa în Ministerul Federal pentru Afaceri Externe, în cadrul conferinţei "România şi Germania - şanse noi pentru Europa?", organizată de Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German cu ocazia aniversării celor 25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. 

El a adăugat că un angajament pentru o Uniune Europeană comună înseamnă întotdeauna şi împărtăşirea valorilor europene comune. 

Ministrul german a subliniat, în acelaşi context, că vizitele pe care le-a făcut la Bucureşti în ultimul an i-au demonstrat, încă o dată, că relaţiile dintre Germania şi România sunt unele extrem de strânse, iar domenii precum cel cultural şi economic au cunoscut, în baza Tratatului semnat în aprilie 1992 la Bucureşti şi acordurilor ulterioare, o dezvoltare care le recomandă ca poveşti de succes. 

"Tratatul de prietenie a inclus o varietate de domenii, inclusiv promovarea cooperării culturale care pe mine mă preocupă foarte mult şi desigur şi a schimburilor economice. Ambele - cooperarea culturală şi cea economică - sunt poveşti de succes", a subliniat Roth. 

El a menţionat că, în aceşti ani, investitorii germani au creat circa 300 de mii de locuri de muncă în România şi au o implicare serioasă şi în domeniul formării profesionale. 

Oficialul german a spus că relaţiile comerciale dintre România şi Germania au crescut în mod constant, începând cu anul 2009. "Volumul schimburilor comerciale se ridică acum la mai mult de 26 de miliarde de euro. Germania este cel mai important partener comercial al României", a completat Roth. 

Demnitarul a menţionat şi rolul important jucat de comunitatea germană din România, dar şi pe cel a românilor din Germania, subliniind rolul acestora de "constructori de punţi" între cele două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.