Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentații medicilor, foc și pară după anunțul Ralucăi Turcan: 'Sporurile nu pot fi acordate pentru performanţă (cum scrie în memorandum)'

medici operatie

Oficialii Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România se declară nemulţumiţi de memorandumul prezentat de Ministerul Muncii privind legea salarizării personalului plătit din fondurile publice, susţinând că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului va reduce veniturile angajaţilor din spitalele publice cu până la 35% şi că noua lege va afecta şi veniturile celor care asigură gărzi în zilele declarate legal libere. "Sporurile nu pot fi acordate pentru performanţă (cum scrie in memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiţii grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului”, susţin sindicaliştii din domeniu.

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România îşi exprimă "dezacordul categoric" faţă de unele prevederi din memorandumul publicat de Guvern privind legea salarizării personalului plătit din fondurile publice, considerând că publicarea documentului "în plină pandemie" este un "motiv de tensiuni pentru salariaţii din sistemul sanitar".
Sindicaliştii din domeniu consideră că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului - şi nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, aşa cum se întâmplă în prezent - va reduce veniturile angajaţilor din spitalele publice cu sume cuprinse între 20 şi 35%.
"Având în vedere că veniturile specialiştilor din ATI, UPU, secţiile de boli infecţioase, pneumo-ftiziologie, morfopatologie şi medicină legală au o componentă importantă legată de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanţiale. O altă problemă o constituie plata orelor de gardă, care în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale suportă un spor de până la 75-100 la sută, conform legislaţiei în vigoare. Aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scăderea importantă a tarifului orar pentru orele de gardă în zilele libere. În acest fel vor fi afectate veniturile tuturor lucrătorilor care asigură continuitatea în spitalele publice 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. (...) Sporurile nu pot fi acordate pentru performanţă (cum scrie în memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiţii grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului”, transmite Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor.
Aceasta susţine că memorandumul propus de Ministerul Muncii "nu stimulează eforturile declarate de a păstra angajaţii tineri în ţară".
În plus, reprezentanţii medicilor reclamă lipsa de consultare a Guvernului cu partenerii sociali.
"Confederaţiile sindicale au fost invitate la Guvern pentru discutarea acestui memorandum doar în ziua şedinţei de Guvern, exact la ora la care toate cele cinci confederaţii au anunţat acţiuni de protest în faţa Guvernului. Considerăm absolut inacceptabile modificările legii salarizării fără o discuţie prealabilă”, se mai arată în comunicatul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Premierul Florin Cîţu a venit joi cu o precizare pentru a demonta o informaţie falsă apărută în spaţiul public. El a clarificat faptul că memorandumul propus şi aprobat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că, prin memorandumul adoptat de Guvern, vor fi eliminate anumite inechităţi, menţionând că unele sporuri acordate în prezent vor intra în salariile de bază.

Raluca Turcan a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost aprobat memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza elaborării noului cadru legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice. Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale, minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor şi aceasta este o intoxicare care, de obicei, prinde pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au”, a explicat Raluca Turcan.
Ea a menţionat că prin acest memorandum nu au fost puse bazele vreunei măsuri de scădere a veniturilor în România.
"Prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă, prin acest memorandum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă, prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut şi de asemenea salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi, de asemenea, în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice. Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice ceea ce înseamnă, de fapt, ca statul să fie, pe de o parte, capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitatea, sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii”, a menţionat ministrul Muncii.
Raluca Turcan a subliniat că unele sporuri vor fi incluse în salariile de bază, iar acesta va fi acelaşi pentru toată lumea, în sensul că nu vor mai fi inechităţi pentru acelaşi personal.
"Reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în suma fixă, sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibil în anul 2022. Vom include în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt în grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi şi dau exemplul administraţiei publice locale”, a mai transmis Raluca Turcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.