Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Cehă a întărit securitatea unor edili din Praga, în urma unei presupuse ameninţări din partea spionajului rusesc

traveltailor.ro/
praga

Poliţia cehă a întărit securitatea pentru doi edili ai Pragăi, între care primarul general al capitalei Zdenek Hrib, în urma unei presupuse ameninţări din partea spionajului rusesc din cauza poziţiilor critice faţă de Moscova ale acestora, a relatat luni presa locală, citată de EFE.

Potrivit săptămânalului politic ceh Respekt, un presupus agent rus ar fi intrat în această ţară din Europa Centrală în urmă cu trei săptămâni, cu un paşaport diplomatic, cu presupusul obiectiv de a-l otrăvi pe Zdenek Hrib şi pe primarul unui sector praghez Ondrej Kolar, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis anunță noi reguli! Când vor putea ieși din casă persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

Primarul Pragăi, Zdenek Hrib, din partea Partidului Piraţilor (antisistem), promulgase la 27 februarie în "solidaritate cu opoziţia rusă", cu ocazia împlinirii a cinci ani de la asasinarea politicianului de opoziţie rus Boris Nemţov, un act pentru a acorda numele acestuia pieţei situate chiar în faţa sediului Ambasadei Rusiei din Praga, aşa cum procedaseră şi alte ţări.

Ondrej Kolar, primarul sectorului 3 al capitalei cehe, a dat undă verde demontării unui monument istoric al mareşalului sovietic Ivan Konev, considerat drept unul dintre eliberatorii Pragăi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar care de asemenea a jucat un rol activ în invazia sovietică în timpul "Primăverii de la Praga" din 1968.

Într-un articol intitulat "Omul cu ricină", Respekt asigură în ediţia sa de luni că serviciile secrete ruse au trimis la Praga un expert în utilizarea acestei substanţe toxice - ricina- pentru a-i otrăvi pe cei doi edili cehi.

Citește și: Alexandru Rafila: Mai avem 4-5 zile! Vom vedea atunci dacă intensificarea contactelor sociale de Paște va duce la înmulțirea numărului de cazuri de Covid-19

"Forţele de securitate au aflat despre sosirea sa şi că acesta reprezintă un risc imediat pentru cei doi politicieni cehi care, în cursul ultimei luni, au adoptat măsuri ce au suscitat mânia Moscovei", scrie publicaţia citată.

Presupusul agent, care ar aparţine serviciilor secrete ruse, "a călătorit cu o valiză ce conţinea ricină, o otravă mortală", explică săptămânalul ceh.

Cei doi oameni politici cehi se află sub protecţia poliţiei de mai multe săptămâni, dar motivele acestei protecţii sporite nu au fost dezvăluite oficial.

Kremlinul a reacţionat luni prin intermediul purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă Interfax, care a declarat că acuzaţiile publicaţiei Respekt sunt "un fake news".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.