Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Cehă a semnat un acord cu Israelul pentru achiziţionarea de baterii de apărare antiaeriană, pentru a înlocui arme de fabricaţie sovietică

Getty Images
Cehia

Republica Cehă a semnat marţi un acord cu Israelul pentru achiziţionarea până în 2026 a patru baterii ale sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune Spyder, pentru a înlocui arme învechite de fabricaţie sovietică, a anunţat Ministerul Apărării ceh, informează AFP.

Republica Cehă va plăti 13,7 miliarde de coroane (540 de milioane de euro) pentru sistemul fabricat de societatea de stat israeliană Rafael.

Această achiziţie intervine în condiţiile în care Praga este pe cale să-şi modernizeze echipamentele militare, întărindu-şi în acelaşi timp legăturile cu Israelul, care deja era un aliat apropiat.

Citește și: Guvernul ceh va înlocui un sistem de apărare antiaeriană de fabricaţie sovietică cu unul israelian, până în 2026

"Experţii armatei au desemnat Spyder ca fiind sistemul cel mai potrivit, după ce au evaluat nouă sisteme", a declarat ministrul ceh al apărării, Lubomir Metnar, într-un comunicat. "Cu el, Republica Cehă obţine cea mai avansată tehnologie testată în luptă, care în plus este garantată de statul Israel în baza unui acord interguvernamental".

Societăţi cehe vor furniza bunuri şi servicii ce echivalează cu 38% din valoarea contractului, potrivit Agerpres.ro.

"Acesta este un acord strategic cu o ţară membră a NATO, ceea ce va crea locuri de muncă în cele două ţări", şi-a exprimat satisfacţia ministrul israelian al apărării Benny Gantz, într-un comunicat.

Directorul general al Rafael, Yoav Har-Even, a salutat contractul, "primul acord de apărare aeriană cu o ţară a NATO". "Acordul include de asemenea un contract de mentenanţă pentru următoarele două decenii, precum şi o producţie locală - două tendinţe pe care Rafael le-a favorizat în ultimii ani", a spus el.

Potrivit lui Metnar, achiziţionarea de baterii antiaeriene este menită să debaraseze Cehia de sistemul de fabricaţie sovietică ce datează din anii 1970, care "nu mai corespunde normelor actuale de apărare aeriană".

Republica Cehă a aderat la NATO în 1999, la zece ani după prăbuşirea regimului comunist care a condus ţara cu o mână de fier timp de patru decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.