Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Cehă introduce 'smart quarantine' și anunță că intenţionează să relaxeze restricţiile

EPA
proteste cehia

Guvernul ceh intenţionează să relaxeze măsurile de izolare instituite pentru a limita răspândirea coronavirusului, dar care au asfixiat economia, după ce numărul noilor cazuri de infectare a scăzut în ultimele zile, urmărind acum dacă tendinţa se va menţine şi în zilele următoare, transmite Reuters.

Republica Cehă a fost printre primele state europene care au instituit în luna martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a epidemiei. Frontierele au fost închise atât pentru străinii care vor să intre în ţară cât şi pentru cetăţenii cehi care ar dori să plece în străinătate, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, despre rectificarea bugetară: Vom avea o situație complicată a bugetului

Datele din ultimele zile arată o creştere procentuală de o singură cifră a noilor cazuri de COVID-19 confirmate, totalul acestora ajungând la 4.591 şi 72 de decese. Vineri s-au înregistrat 332 noi cazuri, sâmbătă 282 şi duminică 115. Totuşi, aceste cifre ar putea fi distorsionate de numărul mai mic de teste efectuate în weekend. Republica Cehă a efectuat până în prezent peste 85.000 de teste pentru depistarea cazurilor de coronavirus.

Ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech, a declarat luni că o continuare a trendului descrescător al noilor infecţii ar permite de joi redeschiderea mai multor magazine, precum cele de materiale de construcţii sau de papetărie, dar şi reluarea unor activităţi sportive în aer liber cu puţin participanţi, cum ar fi terenurile de tenis.

Citește și: Victor Ponta a atacat dur Guvernul: Acceptăm să fim mințiți și propagam minciuni

''Putem spune clar acum că reuşim să controlăm relativ bine pandemia şi că nu pandemia ne controlează pe noi'', a apreciat ministrul ceh, precizând totodată că nu se va grăbi revenirea la normalitate, iar orice relaxare a restricţiilor va fi urmată de o evaluare de circa două săptămâni a efectelor acesteia.

Guvernul ceh doreşte de asemenea să efectueze săptămâna aceasta o testare amplă pentru a stabili prevalenţa virusului în rândul populaţiei.

Citește și: Klaus Iohannis aduce vești bune: Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forţe de ordine, 8 milioane de măști care vor ajunge la populație

Un aspect esenţial al relaxării măsurilor de izolare va fi un plan de ''carantină inteligentă'' (smart quarantine), prin care echipele de testare, folosind datele de geolocalizare ale telefoanelor mobile şi cele privind tranzacţiile bancare, vor putea să identifice, să izoleze şi să testeze rapid toţi contacţii noilor persoane infectate.

Pe de altă parte, ministrul Adam Vojtech a admis că actualele măsuri severe de izolare, respectiv închiderea majorităţii magazinelor, interzicerea deplasărilor neesenţiale sau închiderea graniţelor, nu pot fi prelungite în mod realist luni la rând.

Citește și: Medicii trag semnalul de alarmă! A fost raportată încă o complicație gravă asociată cu COVID-19 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.