Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova acuză Rusia: În joc sunt 22 de miliarde de dolari

rusia moldova

Tratamentul abuziv de care au avut parte mai mulţi oficiali ai Republicii Moldova la punctele de frontieră de la intrarea pe teritoriul Rusiei fac parte dintr-o acţiune a serviciilor speciale ruse de a sabota investigaţia autorităţilor de la Chişinău privind operaţiunea de spălare, printr-o bancă moldovenească, a circa 22 de miliarde de dolari proveniţi din Rusia, consemnează agenţia Reuters într-un reportaj publicat miercuri.

Cu două luni în urmă, procurorul general adjunct al Republicii Moldova, Iurie Garaba, s-a deplasat la Moscova în urma primirii unei invitaţii de a participa la un eveniment oficial. Conform declaraţiilor sale, pe care agenţia Reuters nu le-a putut verifica din alte surse, a fost oprit pe aeroport în capitala rusă pentru a fi interogat, scrie agerpres.ro.

Citește și: Emma Watson a pozat topless: Cum arată sânii lui Hermione din Harry Potter / FOTO HOT

Într-o declaraţie dată acestei agenţii de mai mulţi oficiali moldoveni printre care se numără şi superiorul lui Iurie Garaba, Eduard Harunjen, prim-adjunctul procurorului general, hărţuirea a numeroşi responsabili de la Chişinău la intrarea în Federaţia Rusă este legată de investigaţia privind spălarea prin sistemul financiar al Republicii Moldova a circa 22,3 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

Operaţiunea de spălare de bani s-a realizat cu ajutorul unei scheme financiare investigate acum de autorităţile din Republica Moldova şi în care au fost angrenaţi responsabili ai băncii Moldinconbank, judecători, executori şi politicieni.

Citește și: Puterea rugăciunii Tatal Nostru înainte de masă: Rezultatul unui studiu de 10 ani făcut de un fizician rus

Conform oficialilor moldoveni intervievaţi de Reuters, serviciile secrete ale Republicii Moldova deţin informaţii detaliate despre persoane din cadrul FSB-ului rus (fostul KGB), pe care le suspectează că au derulat respectiva schemă financiară frauduloasă împreună cu Viaceslav Platon, un om de afaceri din Republica Moldova.

Autorităţile de la Chişinău investighează în prezent în acest dosar 14 judecători, 10 responsabili bancari şi patru executori, unii fiind şi inculpaţi.

Citește și: Facebook a făcut anunțul: Cum îți poți pune steagul țării peste poza de profil

Dar şi autorităţile din Rusia afirmă că investighează de mai mulţi ani acest caz de spălare de bani. Însă unii avocaţi din sistemul judiciar rus subliniază că în acest sistem nu este ceva neobişnuit ca, din cauza unor interese concurente, cineva să investigheze o faptă în timp ce altcineva încearcă să zădărnicească respectiva investigaţie.

Responsabili de la Chişinău declară că în ultimii şase ani au trimis autorităţilor ruse cereri repetate pentru a-i ajuta să ajungă la baza respectivei scheme financiare prin care se presupune că au spălat bani peste 100 de companii ruse şi 21 de instituţii financiare din Rusia.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: Un profesor din Oltenia a fost filmat în timp ce făcea sex cu o elevă de 12 ani / FOTO

După ce nu mai puţin de 25 de oficiali moldoveni au fost opriţi şi trataţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, guvernul şi parlamentul de la Chişinău au remis săptămâna trecută Moscovei o notă de protest, în care se aminteşte de asemenea că autorităţile ruse au ignorat solicitările de a colabora în investigaţia privind operaţiunea de spălare de bani, care încă nu este deplin elucidată.

Despre această notă a vorbit vineri şi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. 'O studiem, pentru a înţelege care sunt problemele specifice pe care ni le sesizează partea moldoveană şi suntem dispuşi să cooperăm pentru soluţionarea unor chestiuni complexe', a declarat Zaharova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.