Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos la Chișinău. Consiliul Suprem de Securitate, convocat de urgență

Curtea Constituțională a Moldovei
Curtea Constitutionala Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat vineri, de urgență, Consiliului Suprem de Securitate, subiectul ce urmează a fi abordat în cadrul ședinței fiind riscul de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova.

Ședința va avea loc la Președinție și are loc după ce Parlamentul a schimbat vineri președintele Curții Constituționale într-o mutare politică fulger.

Curtea Constituțională îi dăduse dreptate Maiei Sandu în tentativa de dizolvare a Parlamentului și organizare de alegeri anticipate.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a reacționat vineri, după ce deputații din majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR au anulat hotărârea prin care Domnica Manole a devenit judecătoare a Curții Constituționale: „Acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de modificare a componenței Curții, sunt un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”.

La sediul Curții Constituționale au loc proteste.

Majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR a decapitat Curtea Constituțională, vineri, motivul invocat fiind  uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituţională. Deputatul socialist Vasile Bolea a afirmat că "unicul organ ce realizează jurisdicţia constituţională - Curtea Constituţională - este capturat prin acţiunile vădit arbitrare şi neconstituţionale ale judecătorilor Domnica Manole, Liuba Şova şi Necolae Roşca". Socialiştii şi aliaţii lor din legislativ consideră drept "dictatorială" şi "nedemocratică" decizia recentă a Curţii Constituţionale care a constatat că sunt întrunite toate circumstanţele pentru dizolvarea parlamentului. "Comunicăm despre nerecunoaşterea avizului Curţii Constituţionale şi exprimăm votul de neîncredere pentru judecătorii nominalizaţi", se mai spune în declaraţia citată de postul de radio Europa Liberă.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat, într-o conferinţă de presă, că legislaţia are prevederi clare privind demiterea unui judecător al Curţii Constituţionale. "E o declaraţie în disperare. Curtea Constituţională a aplicat exclusiv Constituţia, prin acel aviz a dat o decizie exclusiv juridică, nu s-a implicat în jocuri politice. Curtea a procedat corect constituţional. Unica soluţie corectă pe care putea să o dea conform prevederilor constituţionale este acel aviz. Sunt disperaţi şi recurg la gesturi disperate care au zero efecte juridice", a spus Sergiu Litvinenco, citat de IPN.

Judecătorii Curţii Constituţionale au luat act despre hotărârea parlamentului şi constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri, potrivit unui comunicat al Curţii,citat de Deschide.md.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a scris pe Facebook că, la şedinţa de vineri a grupului parlamentar al PSRM, s-a convenit că socialiştii nu vor contesta decizia cu privire la dizolvarea parlamentului, deoarece consideră ca alegerile anticipate trebuie să aiba loc în anul curent, dar numai după imunizarea generala a populaţiei.

Curtea Constituţională a constatat la 15 aprilie întrunirea tuturor circumstanţelor care să justifice dizolvarea parlamentului de la Chişinău, după eşuarea a doua tentative de numire a unui nou guvern într-o perioadă de peste trei luni de la demisia executivului condus de premierul Ion Chicu.

După avizul emis de Curte, Maia Sandu a anunţat că "în curând" va semna decretul de dizolvare a parlamentului şi va anunţa data alegerilor parlamentare anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.