DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Republica Moldova nu este în stare să asigure suficiente secții de vot în străinătate

alegeri moldova vot

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a aprobat marţi creşterea cu şapte a numărului secţiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate de la 11 iulie, de la 139 la 146, la propunerea reprezentantului său Sergiu Gurduza, pe fondul criticilor din partea concurenţilor electorali şi a societăţii civile, inclusiv a guvernului interimar, şi al protestelor care au continuat şi marţi în faţa instituţiei, potrivit publicaţiei Ziarul de Gardă şi Radio Chişinău.

Astfel, va fi deschisă doar o secţie în loc de două la Atena şi se va renunţa la secţia din Oradea (România). În schimb, vor fi deschise câte trei secţii mai mult în Germania şi în Marea Britanie, plus alte două în Franţa şi încă o secţie în Italia, scrie Agerpres.ro.

De asemenea, vor fi organizate mai multe secţii în Rusia, fiind majorat numărul celor din regiunea Moscova, conform Radio Chişinău.

Unii membri ai Comisiei electorale au obiectat că propunerea nu reflectă necesarul de secţii peste hotare, dar iniţiativa lui Gurduza a fost susţinută ca una de compromis.

Reprezentantul CEC, Dumitru Pavel, s-a pronunţat împotriva acestei decizii, afirmând că majorarea cu şapte a numărului secţiilor de vot din străinătate 'vine să mimeze o îmbunătăţire'.

Secretarul general al ministrului de externe de la Chişinău, Eugeniu Revenko, care coordonează deschiderea secţiilor de votare în străinătate la scrutinul parlamentar din 11 iulie, prezent la şedinţa CEC, a menţionat că ar mai fi necesare amenajarea altor câteva secţii în străinătate, mai exact la Londra, în nordul Italiei şi la Paris.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a propus deschiderea a peste 190 de secţii, iar CEC a aprobat un deviz de cheltuieli pentru deschiderea a doar 150 de secţii de votare peste hotare.

La 5 iunie, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a aprobat deschiderea a 139 de secţii de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, acelaşi număr de secţii deschis la scrutinul prezidenţial din 2020, atunci când mai mulţi cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotare nu au reuşit să voteze, notează Ziarul de Gardă.

Iniţial se prevedea deschiderea a 162 de secţii de vot, însă reprezentantul Comisiei desemnat de socialişti, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunerea ca, în străinătate, să fie deschise doar 139 de secţii, iniţiativa sa fiind susţinută de încă patru membri ai CEC - Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir şi Vasile Gafton.

Deputaţi şi experţi politici de la Chişinău consideră că decizia CEC de a nu organiza mai multe secţii de vot în străinătate, dar a le majora pe cele din regiunea transnistreană, este abuzivă şi 'influenţată politic', comentează IPN.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidul Unităţii Naţionale (PUN) şi Blocul 'Renato Usatîi' au contestat în justiţie decizia Comisiei electorale din 5 iunie. Curtea de Apel a anunţat că va examina toate sesizările pe 10 iunie.

'Aşteptăm decizia instanţei, dacă va proceda la fel cum a procedat CEC-ul asta va demonstra că statul Republica Moldova este unul capturat. Această decizie abuzivă a CEC-ului este o intervenţie în tot ce înseamnă democraţie electorală în Republica Moldova. Încercarea de a limita dreptul diasporei la vot este brutală', a afirmat comentatorul politic Anatol Ţăranu, citat de IPN.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, numărului de secţii de votare în străinătate se stabileşte în funcţie de trei criterii: numărul persoanelor înregistrate în prealabil pentru participarea la scrutin, numărul alegătorilor de la ultimul scrutin naţional şi datele oficiale ale misiunilor diplomatice cu privire la numărul cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi în străinătate, conform media moldovene.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.