Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova nu va organiza un referendum privind neutralitatea

Presedintia Republicii Moldova
Adrian Băluţel

Autoritățile Republicii Moldova nu vor organiza un referendum asupra neutralității țării, întrucât acest statut este deja consacrat în Constituție, a declarat șeful de cabinet al președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluţel, răspunzând la o scrisoare a fostului șef al Găgăuziei, Irina Vlah, în care aceasta i-a cerut liderului republicii, Maia Sandu, să organizeze un plebiscit privind nealinierea ţării cu blocurile militare, relatează TASS preluat de Rador Radio România.

"Articolul 11 ​​din Constituție consfinţeşte neutralitatea Republicii Moldova, adică legea supremă a țării noastre prevede că suntem o țară neutră, că nu facem parte și nu putem adera blocuri militare, iar această prevedere este respectată de toate instituțiile statului. Problema aderării la blocuri militare nu este și nu poate fi ridicată pentru că aceasta contravine Constituției" - a scris Băluţel pe canalul Telegram.

El a adăugat că autoritățile doresc ca Republica Moldova să aibă o armată modernă, care să protejeze neutralitatea țării. Amintim că Irina Vlah a trimis o scrisoare Maiei Sandu, în care a cerut un referendum privind neutralitatea și nealinierea țării cu blocurile militare.

Potrivit afirmaţiilor sale, această problemă îngrijorează oamenii din cauza amenințărilor la adresa securității din regiune și a încercărilor de a trage țara într-un conflict geopolitic.

Cooperarea cu NATO

Anterior, Maia Sandu și premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, au anunțat necesitatea lansării unei campanii despre beneficiile cooperării cu NATO pentru populație, majoritatea căreia, după cum reiese din toate anchetele sociologice, se opune abolirii neutralității consacrate în constituție.

Recean a declarat că autoritățile țării au început deja să implementeze standardele Alianței în armată și vor continua pe această cale. Autoritățile moldovene au majorat în 2023 bugetul militar cu 68%, la 89 de milioane de dolari, ceea ce va reprezenta aproximativ 0,5% din PIB.

La începutul lunii august, SUA au transferat armatei republicii o cantitate de arme în valoare de peste 3 milioane de dolari. Anterior, UE a alocat 40 de milioane de euro republicii pentru a-și consolida apărarea.

La rândul său, ministrul moldovean al apărării, Anatoli Nosatîi, a declarat că republica este interesată să primească sisteme de apărare antiaeriană de la NATO. În plus, întărirea armatei moldoveneşti se desfăşoară în cadrul programului Parteneriatul NATO pentru Pace și al Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare.

Autoritățile republicii nerecunoscute Transnistria, ai Autonomiei Găgăuze și partidele de opoziție critică aspru planurile autorităților de apropiere faţă de Alianță și de creștere a cheltuielilor militare pe fondul unei crize economice severe și al scăderii nivelului de trai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.